Izdvojeno Politika Vijesti

Lagumdžija govorio na Konvenciji Partije evropskih socijalista

Predsjednik SDP-a BiH i član Predsjedništva Partije evropskih socijalista (PES) Zlatko Lagumdžija obratio se u subotu delegatima Konvencije PES-a kao jedan od evropskih lidera koji su govorili na temu „Društva jednakih prilika“.

Tom prilikom Lagumdžija je, između ostalog, istakao da su jednaka individualna prava i slobode svake osobe, bez diskriminacije po etničkoj, političkoj, spolnoj, dobnoj, socijalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, vrhunska vrijednost kojoj trebaju težiti i za koju se trebaju boriti svi oni koji žele dobro građanima koje predstavljaju i državi u kojoj žive.

Predsjednik SDP-a je, zajedno s liderima iz regije, istaknutim evropskim parlamentarcima, kao i evropskim komesarom za proširenje, bio i jedan od uvodničara u panel-diskusiji na temu „Proširenje EU – politički proces“.

Iznoseći stav da je „zasićenje od proširenja“ obična isprika lidera desnice kako bi onemogućili jednako kvalitetan život svim građanima Evrope, još jednom je naglasio zahvalnost socijaldemokratima Evrope za sve što su učinili i što čine kako bi Bosni i Hercegovini pomogli na ubrzanju evropskog puta i konačnom pristupanju EU.

On je izrazio i svoje uvjerenje da je moguće da se 2014. godine u Sarajevu, na 100-tu godišnjicu početka Prvog svjetskog rada, održi samit NATO-a na kojem će Bosna i Hercegovina biti primljena u taj savez, te da će se time i simbolično poslati poruka da je vrijeme ratova i nestabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji Balkana stvar prošlosti.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija se susreo i s liderima iz regije, predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem i predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. Tom prilikom im je približio politička dešavanja u Bosni i Hercegovini, uz poseban naglasak na detalje procesa formiranja državne vlasti, ali i rezultate vlada na nižim nivoima koje predvodi SDP.

Pored toga, ovo je bila prilika da se razgovara o konkretnim načinima unapređenja ekonomske saradnje zemalja regije, te zajedničkim aktivnostima koje bi čitavoj regiji dale novu snagu za ekonomski i politički iskorak.

Na marginama konvencije Lagumdžija je, pored spomenutih, razmijenio i mišljenja s brojnim drugim evropskim liderima kao što su George Papandreu, Poul Nyrup Rasmussen, Štefan Fuele, Hanes Swoboda, Sergej Stanišev, Martin Schultz, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

 

Fena/Informer.ba