Izdvojeno Politika Vijesti

Lagumdžija: Nisam dao podršku Jeremiću

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da nije dao podršku ministru vanjskih poslova Srbije Vuku Jeremiću u kandidaturi za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN-a.

Lagumdžija je za “Dnevni avaz” rekao da su njegove navodne tvrdnje kako će obezbijediti podršku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da glasa za Jeremićevu kandidaturu “najbrutalnije laži i nebuloze”.

On je istakao da se je “vrijeme da se krene u lov na one koji prave ovakve konstukcije.

“Zašto to rade? Naime, pojavila se pozitivna klima u BiH i regionu. Miču se neke stvari koje su do sada bile zaglavljene”, rekao je Lagumdžija i dodao da se ova situacija pokušava iskoristiti kako bi se posvađali političari u BiH i regiji.

“Svakako, nije loše što se ovo desilo da otvorimo oči i okrenemo se saradnji u BiH i regionu”, rekao je Lagumdžija.

On je dodao da iza ovoga stoje “dijelovi propalih politika i mafijaških struktura koje imaju političko pokriće, odnosno medijski trabanti koji ih prate”.

Govoreći o “slučaju Jeremić”, Lagumdžija je pojasnio da BiH za konačnu odluku ima još dva mjeseca.

“Naša država može imati stav ‘za’ i ‘protiv’, a također može biti i bez stava. A nijedan član Predsjedništva BiH neće moći ništa sam učiniti”, rekao je lider SDP-a BiH i šef diplomatije.

Cijeli slučaj Lagumdžija je doveo i u vezu sa zakonom o oduzimanju opljačkane imovine u BIH, na kojem je sa svojim saradnicima radio federalni premijer Nermin Nikšić.

“Sada, po nekima, treba kriminalizirati te ljude, i to po principu: ‘Drž’te lopova’, kako bi se zaštitili oni koji u proteklih 10 i više godina rade najprljavije stvari. Strukture koje sam spomenuo imaju razloga pokušavati kriminalizovati naše ljude koji ih raskrinkavaju“, rekao je Lagumdžija.

Dodao je da ne želi izjednačavati sve stranke u BiH, ali da postoje “neki dijelovi vladajuće strukture koji se ne mogu navići na novu ulogu i pokušavaju blokirati svaki napredak koji se veže za SDP”

 

Beta/Informer.ba