BiH Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Lagumdžija: “Nisam napravio nikakav protivustavan ni protivzakonit čin”

Nisam napravio nikakav ni protivustavan ni protivzakonit čin. Naime, i pravda i pravo su zadovoljeni svim odlukama koje sam donosio. Sud javnosti i sud istorije ne odlučuju po nalozima političkih lidera, pa makar ih bilo i šest. Ali, mislim da će ti sudovi svakako reći svoju riječ. Ne strepim uopšte pred takvim ocjenama, jer vjerujem da sam učinio sve što sam mogao. Svako ko želi da se nađemo pred sudovima u BiH ja sam spreman doći i poštovati njihove odluke”, istaknuo je jučeru ekskluzivnoj izjavi za Fenu ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je, reagirajući na jučerašnje  izjave Milorada Dodika kojima ga je optužio da je dao instrukciju predstavniku Stalne misije BiH pri UN-u da tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN podrži rezoluciju o Siriji te time prekršio Ustav, zakon i politički dogovor “šestorke”, istaknuo da ni na kakve ucjene neće pristati, pa tako ni na ove.

To je moj lični stav. Osim toga, kao predsjednik SDP-a BiH nemam pravo da pristanem na ucjene koje dolaze. Mene čudi, na određen način, da je Dodik rekao tako, jer sam mislio da mu je jasno da on sigurno nije osoba kojoj bih ja podnosio ostavku. Pored navedenih sudova, jedini sud koji priznajem je sud moje partije, a svojim oponentima ne bih savjetovao da se nadaju svom uticaju u SDP-u”, kazao je on.

Lagumdžija smatra posebno važnim da se, kada je u pitanju Sirija, stvari trebaju okrenuti u pravom smjeru, a to je da se učini sve, i članovi Predsjedništva BiH i sve druge institucije, kako bi se pomoglo bh. državljanima kojih u Siriji ima veliki broj i koji su danas tamo ugroženi.

Ukoliko Dodik, Bosić i Radmanović žele da pokrenu moju smjenu u Parlamentu BiH i ako za tako nešto imaju demokratsku parlamentarnu većinu bivše “šestorke” bez SDP-a, ja ih nemam namjeru sprječavati. Međutim, ne vjerujem da će najava suspenzije dogovora “šestorke” biti od pomoći prije svega BiH, narodima i građanima. Ali, poštovaću i takvu odluku i u skladu s takvom suspenzijom suspendovat ću i ja ono što smatram da treba suspendovati. Ukoliko bi do toga došlo, siguran sam da narod zna ko snosi odgovornost za to, a odgovornost za ovakav haos u koji su nas uvodili drugi, bojim se da sada kreće i iz Banja Luke. Siguran sam da je ljudima dobro poznato da odgovornost za ovakvo nešto ne snose ni SDP ni Zlatko Lagumdžija”, naglasio je on.

Lagumdžija dalje podcrtava da će učiniti sve da se kriza dalje ne produbljuje, te da će poštivati svako pravo i pravdu, kao i interese države BiH i običnog čovjeka.

On smatra važnim podcrtati da su se sve odluke koje je donosio bazirale na dva ključna principa – prvo, pravno utemeljenje i drugo, usaglašenost s temeljnim vrijednostima i principima korisnim za građane i državu koju predstavlja. Ističe da su sve odluke koje donose politički odgovorni ljudi podložne ne samo sudu javnosti i istorije, već i cijele zemlje.

Uvjeren sam da u ovom slučaju nisu prekršeni ni Ustav ni zakoni, čak naprotiv sačuvan je ugled naše zemlje i njen interes. Spreman sam na svaki dijalog u mjeri u kojoj Predsjedništvo i njegovo članstvo to želi. Dok ja ovo govorim u toku je sjednica kriznog štaba u Ministarstvu vanjskih poslova BiH za pružanje svake moguće pomoći državljanijma BiH koji žele da napuste Siriju”, naveo je on.

Ocijenio je posebno važnim reći da mu je žao što je do svega ovoga došlo, ali da mora priznati da je kojim slučajem ministar vanjskih poslova, koji je ovaj put predsjednik SDP-a, učinio drugačije od ovoga i poslao drugačiju instrukciju, da bi u tom slučaju odluka bila i nezakonita i nepravedna, naglašavajući da je to još jedan od razloga zašto je ovako postupio.

Bojim se da se ovdje zamagljuje suština. Naime, da smo kojim slučajem učinili suprotno, mi bi se u glasanju i protivljenu Rezoluciji praktično svrstali uz vojnu huntu Mijanmara, Lukašenkovu Bjelorusiju, Čavezovu Venecuelu ili Sjevernu Koreju. Tada bi bili neko ko više nije s kompletnom Evropskom unijom i zemljama koje imaju također težnju ka EU, našim susjedima, a da ne govorimo o našim prijateljima iz svijeta koji su bili na pravoj strani”, dodao je Lagumdžija.

Ministar vanjskih poslova BiH u konačnici zaključuje da su mu sva tri člana Predsjednštva BiH naložili da vodi takvu pogubnu vanjsku politiku BiH, on sigurno ne bi bio čovjek koji bi učestvovao u tome.

Prirodno, njihova ustavna uloga je nesporna, ali ovdje je Ustav poštovan u potpunosti. Smatram da je BiH iz ovoga svega izašla kao ozbiljniji međunarodni činilac, a svaka drugačija odluka bi bila pogubnija za sve nas ponaosob”, poručio je Zlatko Lagumdžija.

Fena/Informer.ba