BiH Politika Udarno Vijesti

Lagumdžija odlazi nakon izbora?

Razmatranje inicijative za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije predložena je točka dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za četvrtak, 27. septembar.

Odluku o sazivanju sjednice nakon konsultacija sa predstavnicima stranačkih klubova jučer je donio Božo Ljubić (HDZ 1990), predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH.

Inicijativu za razrješenje Lagumdžije krajem augusta podnio je Klub zastupnika SNSD-a, kako je navedeno, zbog njegovog “protuustavnog djelovanja – davanjem saglasnosti predstavniku BiH u UN-u da na sjednici Generalne skupštine podrži rezoluciju o Siriji mimo stava Predsjedništva BiH”.

Naime, prema Poslovniku Zastupničkog doma PSBiH, njegovom članku 144 (uvrštavanje u dnevni red), jasno je propisano da se “prijedlog za glasanje o nepovjerenju obavezno stavlja na dnevni red nakon 20 dana, a najkasnije 30 dana od dana dostave Vijeću ministara BiH”.

Sjednica zbog poslovnika

Kako je Klub SNSD-a inicijativu zvanično u PSBiH dostavio 26. augusta, još na sjednici 6. septembra tadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković (SNSD) ukazao je na poslovničke odredbe i mogućnost sazivanja sjednice, iako je period izborne kampanje, u okviru koje je ranije najavljeno kako neće biti zasjedanja.

Poslovnik je decidiran i bilo je očekivano kako će se svi pridržavati njegovih odredbi. Kako će biti na samoj sjednici, to je odluka koju će donijeti poslanici u skladu sa svojim opredjeljenjima, istakao je Mladen Bosić, predsjedavajući Kluba zastupnika SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH.

I u SNSD-u su očekivali da predsjedavajući sazove sjednicu u roku od 30 dana, kako predviđa Poslovnik.

– Odredbe se moraju ispoštovati, a tamo je jasno naznačeno da se izjašnjavanje treba obaviti u roku od mjesec od podnošenja inicijative, istakao je Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH.

Poslovnikom je predviđeno i da prije početka sjednice o izglasavanju nepovjerenja Vijeće ministara BiH može podnijeti Domu izvještaj u pisanom obliku sa svojim mišljenjem i stajalištima koje se dostavlja zastupnicima najkasnije 48 sati prije zasjedanja.

No, mišljenje Vijeća ministara BiH o rekonstrukciji tog izvršnog organa ili izglasavanju nepovjerenja svim ministrima svakako ne obavezuje PSBiH. Do sada iz Vijeća ministara BiH nije bilo nikakve povratne informacije o tome kakav je stav tog izvršnog organa povodom pokrenute inicijative za razrješenje Zlatka Lagumdžije sa pozicije zamjenika ministra vanjskih poslova BiH. Bar o tome, kako saznaje Oslobođenje, nije bilo govora zvanično na sjednicama, što bi, inače, bila obaveza. Traži se, naime, stav Vijeća ministara BiH, a ne samo predsjedatelja Vjekoslava Bevande.

Vijeće ministara BiH, inače, ne mora se (nije obavezno) očitovati o dostavljenoj inicijativi.

Spas u entitetskom glasanju

Da bi inicijativa za smjenu Lagumdžije sa mjesta ministra vanjskih poslova BiH bila usvojena u Zastupničkom domu PSBiH, mora osim opće većine (od broja prisutnih zastupnika koji glasaju) uključivati i najmanje trećinu podrške iz svakog od entiteta. Uz glasove zastupnika SNSD-a i SDS-a, ona je neupitna kada je riječ o RS-u, ali je do nje u prvom krugu glasanja teško doći iz FBiH. Osim Kluba SDA, koji ima sedam zastupnika, ali iz svojih razloga, jer smatraju da je Lagumdžija “glavni krivac političke krize u BiH”, podršku inicijativi ranije je najavio i zastupnik HSP-a Zvonko Jurišić. No, da bi ona bila usvojena, nužno je da dobije još najmanje dva glasa ZA iz FBiH, što je uz suzdržane zastupnike SBiH nemoguća.

Tako će i smjena Lagumdžije, kao i njegovog stranačkog kolege Denisa Bećirovića, ali sa pozicije zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH, izvjesno je, čekati drugi krug. Jer, ako ne bude entitetske većine, Kolegij kao komisija ima tri dana za usaglašavanja, pa tek onda se određuje kada će se održati nova sjednica (izjašnjenje u drugom krugu). A, i kad bi kojim slučajem Zastupnički dom PSBiH potvrdio razrješenje Lagumdžije već u četvrtak, ono ne bi postalo važeće sve dok se o njemu ne izjasni i Dom naroda PSBiH, odnosno i u tom domu ne dobije kvalifikovanu većinu delegata.

Oslobođenje/Informer.ba