Politika Udarno Vijesti

Lagumdžija: SDP spreman na dogovor o formiranju Vijeća ministara

Socijaldemokratska partija BiH spremna je na dogovor o formiranju Vijeća ministra na osnovu četiri do pet kapitalinih političkih pitanja i zakona koji će značiti ubrzanje evropskog puta BiH, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija koji je prisustvovao sastanku čelnika stranaka platforme u zgradi Federacije BiH kazao je da to Vijeće ministara treba odražavati snagu političkih partija.

Pritom je naglasio da je SDP-e stranka koja je osvojila najveći broj glasova i jedina politička partija koja ima predstavnike iz reda sva tri konstitutivna naroda.

U takvoj situaciji, kazao je Lagumdžija SDP-e bi trebao da ima ključnu ulogu u Vijeću ministara što znači položaj ili predsjedavajućeg ili ministra vanjskih poslova.

Po njegovim riječima to bi značilo garanciju obećanih promjena. Međutim, ukoliko neko očekuje da SDP-e bude samo paravan ova stranka je spremna da bude opozicija, odnosno neće biti prepreka drugima da formiraju takvo Vijeće ministara, kazao je Lagumdžija.

 

Fena/Informer.ba