Politika Udarno Vijesti

Lagumdžija: Spekulacije su da sam ja budući ministar vanjskih poslova

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija predstavio je protokol o saradnji SDP-a i HDZ-a o formiranju vlasti na nivou BiH, prema kojem će SDP delegirati Hrvata iz te stranke na poziciju zamjenika ministra bezbjednosti BiH.

Lagumdžija je rekao da je protokol sa HDZ-om usaglašen juče, te ocijenio da je veoma važno to što će SDP delegirati i jednog predstavnika Hrvata, navodeći da to pokazuje da SDP nije stranka jednog naroda.

Prema njegovim riječima, SDP i HDZ su juče dogovorili i da mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH pripadne Hrvatu koji će biti zajednički kandidat obje stranke.

“Predsjedništvo SDP-a danas je verifikovalo njegovu kandidaturu, radi se o stručnoj osobi, koja ima povjerenje SDP-a i koji može biti dobar direktor, što je najvažnije”, rekao je Lagumdžija novinarima, ne želeći da saopšti njegovo ime.

Imena potencijalnih ministara koji su mediji objavljivali proteklih dana, osim Vjekoslava Bevande, Lagumdžija je nazvao spekulacijama, kao i to da je on budući ministar inostranih poslova.

Lagumdžija je dodao da je još neizvjestan dogovor o bošnjačkim ministarskim mjestima u Ministarstvu bezbjednosti i Ministarstvu transporta i komunikacija, od kojih bi jedno mjesto trebalo pripasti SDP-u koji bi tu delegirao predstavnika ostalih.

On je dodao da ne zna šta može biti razlog za eventualno povlačenje potpisa lidera HDZ-a 1990 Bože Ljubića sa jučerašnjeg sporazuma o Savjetu ministara.

“Vjerovatno je riječ o nesporazumu sa HDZ-om kome će pripasti mjesto ministra pravde, a kome ministra za ljudska prava i izbjeglice“, rekao je Lagumdžija.

Lideri šest vodećih stranaka u BiH postigli su juče dogovor o formiranju Savjeta ministara i politički dogovor o usaglašavanju tekstova zakona o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći. Srbima su u Savjetu ministara BiH pripala ministarstva finansija, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i civilnih poslova.

Hrvatima su pripala mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara, ministra pravde i ministra za ljudska prava i izbjeglice, a Bošnjacima ministarstva inostranih poslova, bezbjednosti, odbrane i transporta i komunikacija.

 

Srna/Informer.ba