Izdvojeno Politika Vijesti

Lagumdžija sprema zatvor za Čovića, presuda već donesena?

Prema pisanju Nezavisnih novina Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a BiH, igra “prljavu igru” prema lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Dok zvanično pregovara sa Čovićem o formiranju Vijeća ministara BiH, u Kantonalnom sudu je već sve do detalja “utegao” kako bi lidera HDZ-a spremio u zatvor i tako ga izbacio iz političkog ringa, tvrde Nezavisne novine.

Čitavu strategiju Lagumdžija je izgradio na falsifikatu, odnosno dokumentu još iz vremena kada je Čović bio federalni ministar finansija, 2000. godine, koji ga tereti da je pomogao Mesnoj industriji “Lijanović” da ne plaća posebne takse na uvezeno pureće i pileće meso.

Sporni dokument je u stvari nastao u kompjuteru bivšeg direktora Carinske uprave Federacije Želimira Repca, koji je ovjeren faksimilom potpisa Dragana Čovića. E sad, da je nova optužnica koja je nedavno podignuta protiv Čovića u Kantonalnom tužilaštvu klasičan politički progon, može se zaključiti čitajući obrazloženje presude Suda BiH, koji je procesuirao isti predmet. Tu je navedeno da Čović nije potpisao dokument, ali je kriv što ga nije stavio van snage, pa su braća Lijanovići inkasirali u džep oko dva miliona KM, a nesrećni Rebac se 2006. godine bacio sa Lučkog mosta u Neretvu.

Dragan Čović je prvobitno bio optužen na pet godina zatvora, da bi Apelaciono odjeljenje tu presudu poništilo, a nakon toga se predmet “vozao” od Kantonalnog do državnog tužilaštva sve dok na vlast nije došao Lagumdžija i dosjetio se da bi ga mogao iskoristit, pišu Nezavisne novine.

Navodno je prema pisanju ovog lista Draganu Čoviću presuda već donesena, samo se čeka da se i formalno završi sudska procedura.

 

Informer.ba