Izdvojeno Politika Vijesti

Lagumdžija spreman Dodiku ustupiti MVP pod određenim uslovom

I dva dana nakon sastanka predstavnika šest političkih stranaka u Mostaru mediji donose detalje sa ovih neuspješnih dogovora. Tako “Blic” tvrdi, pozivajući se na svoje izvore u SNSD-u, da je lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžijaizrazio spremnost” da SNSD-u prepusti mjesto ministra vanjskih poslova BiH, pod uslovom da se formira novi resor – ministarstvo za evropske integracije BiH i da ono pripadne njegovoj stranci.

Ovakva ponuda SDP-a, koju navodno, navodno, podržava i visoki predstavnik za BiH, nije naišla na odobravanje Milorada Dodika i Mladena Bosića.

Po Lagumdžijinoj viziji, to bi se ministarstvo odmah formiralo. Međutim, nisu precizirali kakav bi se model primijenio, odnosno da li bi bilo ukinuto neko od sadašnjih ministarstava ili bi se postojećem broju resora pridružio i ovaj.

Prema pisanju medija iz RS predsjednik onoga što je ostalo od SDA, Sulejman Tihić, i na mostarskim razgovorima se laktao u želji da pokaže kooperativnost. Posebno su ga zanimali zakoni o popisu stanovništva, državnoj pomoći i raspodjeli vojne imovine.

Neočekivanu pljusku je dobio od koalicionog partnera Zlatka Lagumdžija koji je Tihića u jednom trenutku upitao je li siguran da će SDA uspjeti da to izgura do kraja, zbog različitih stavova i sukoba unutar same stranke.

Kada je riječ o vojnoj imovini napravljen je mali “pomak” zahvaljujući prije svega Tihićevom novom viđenju da imovinu treba podijeliti lokalnim zajednicama.

Na ovaj način bi umjesto jednog SDA-ovskog tajkuna Budnje, širom BiH imali na stotine novih, koji bi se željeli dokopati državne imovine, po mogućnosti za bezvrijedne certifikate. Ne treba posebno naglašavati u čijem je interesu išao i ovaj prijedlog.

 

Informer.ba