Izdvojeno Politika Vijesti

Lagumdžija: Stranke platforme traže pet ministarskih pozicija

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da je uslov za formiranje Savjeta ministara BiH poštovanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma i da stranke platforme traže pet ministarskih pozicija, dok se oko mjesta predsjedavajućeg može dogovoriti.

Lagumdžija je rekao da SDP neće učestvovati u kreiranju Savjeta ministara ukoliko će biti svedena samo na bošnjačku stranku i da su krizu vlasti prouzrokovala dva HDZ-a koji su do marta opstruisali izbor delegata u Dom naroda BiH.

“Ovdje se radi o dva koncepta – konceptu BiH sastavljene samo iz tri naroda i građanskom koji ne negira nacionalni. Nema razloga da ne napravimo nešto što će objediniti što više političkih partija iz BiH oko dva-tri ključna pitanja”, rekao je Lagumdžija gostujući na sinoć Radio-televiziji RS.

On je dodao da nepostojanja Savjeta ministara čini velike štete nižim nivoima vlasti i da princip pariteta i rotacije, koji se uvodi u formiranje Savjeta, u Ustavu BiH ne postoji.

Prema njegovim riječima, danas se Dejtonski sporazum dograđuje i mijenja u onoj mjeri u kojoj se BiH približava Evropskoj uniji, a presuda Suda u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci” svela je Predsjedništvo BiH na nešto što je suprotno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

 

Srna/Informer.ba