Izdvojeno Politika Vijesti

Lagumdžija u Beogradu: Nema prepreka za razvoj odnosa Srbije i BiH

Ministri vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić i BiH Zlatko Lagumdžija dogovorili su da u najskorijem roku bude sačinjen spisak pitanja koja dvije države treba zajedno da rješavaju, te da bude formirano operativno radno tijelo koje će ta pitanja rješavati.

Sagovornici su se tokom današnjeg susreta saglasili da je posjetom Lagumdžije Beogradu otvorena nova stranica u bilateralnoj saradnji Srbije i BiH.
Lagumdžija i Jeremić potpisali su Sporazum o pružanju uzajamne konzularne pomoći u trećim zemljama, prema kojem će državljani Srbije u državama gdje Srbija nema ambasadu ili konzulat, a BiH ima,  moći da se oslone na diplomatske predstavnike BiH i obrnuto.

Nakon razgovora sa Jeremićem, Lagumdžija je rekao da je na nivou šefova država Hrvatske i Srbije i Predsjedništva BiH kreirana pozitivna atmosfera, a da je danas otvoren put da se ta pozitivna klima odrazi i na običan život građana.

Lagumdžija je rekao da je tokom posjete Beogradu stekao utisak da problemi između dvije države, za koje je dogovoreno da se popišu i rješavaju, nisu nastali zbog nedostatka dobre volje nego da su “neke stvari izgubile na putu od vrha ka životu običnih ljudi”.

On je naglasio da je važno da se na osnovu popisa kreira agenda za Vladu Srbije i Vijeće ministara BiH.

Lagumdžija je istakao da u Hrvatskoj, BiH i Srbiji sada prvi put postoji situacija da izvršne vlasti djeluju u unutrašnjoj i regionalnoj simetriji i sinergiji i poručio da se takva situacija mora iskoristiti.

On je naveo da su u vrijeme kada je BiH postala članica Vijeća Evrope najveći promoteri BiH bili ljudi koji su vodili  Srbiju, a na čijem je čelu bio premijer Zoran Đinđić, iako sama Srbija još nije bila članica Vijeća Evrope.

Lagumdžija je izrazio nadu da će ovakva podrška biti nastavljena i kada riječ o zajedničkom cilju, članstvu u EU.

Treba da se i na političkoj sceni desi ono što se zove sindrom Evrovizije, da ste uvijek sigurni u `tvelv points` i da što prije budemo u Briselu sa mogućnošću da nekome damo `tvelv points`, vjerujem da će to ostati u regionalnoj familiji“, rekao je Lagumdžija.

Jeremić je poslije razgovora sa Lagumdžijom rekao da je iza Srbije i BiH period u kojem nije bila do kraja funkcionalna institucionalna saradnja, ali da sada više nema prepreka i ima puno prostora za saradnju.

BiH je najbliži susjed, dijelimo geografski prostor i uvjeren sam da dijelimo i zajedničku budućnost u okviru evropskog procesa“, rekao je Jeremić i dodao da je tokom susreta razgovarano o podršci na evropskom putu.

Ministar vanjskih poslova Srbije najavio je intenzivniju komunikaciju dvije države u narednom periodu i naveo da će predstavnici BiH i Srbije već 11. aprila učestvovati na regionalnom skupu “UN – Alijansa civilizacija”, te 24. aprila u Sarajevu na donatorskoj konferenciji za izbjeglice.

Jeremić je podsjetio da je njegova prva posjeta po stupanju na mjesto šefa diplomatije Srbije bila Sarajevu, te naveo da mu je drago što je Lagumdžija za svoju prvu bilateralnu posjetu odabrao Beograd.

“To daje jasan značaj koji Srbija pripisuje odnosima sa BiH i obrnuto”, rekao je Jeremić.

Šefovi diplomatija BiH i Srbije razgovarali su i o mogućnosti da srpske i diplomate BiH koriste zajedničke prostore za ambasade i konzulate u svijetu, po uzoru na nordijske zemlje, kako bi racionalizovali troškove, kao i da se takva saradnja ponudi i drugim zemljama regiona.

Lagumdžija se danas sastao se sa predsjednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, a predviđeno je da u nastavku posjete razgovara sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

 

Srna/Informer.ba