Izdvojeno Politika Vijesti

Lagumdžija: U slučaju ustavnih reformi uključiti oba HDZ-a i SDS

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija istakao je da bi najfunkcionalnije bilo da Savjet ministara bude sastavljen od dvije entitetske parlamentarne većine, a da u slučaju ustavnih reformi u formiranje vlasti na državnom nivou treba uključiti oba HDZ-a i SDS.

Lagumdžija se danas sastao sa direktorom za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pjerom Mirelom i vršiocem dužnosti šefa Delegacije EU u BiH Rencom Davidijem.

Na sastanku je konstatovano da za BiH EU nema alternativu, i da je obaveza kako domaćih političara tako i međunarodnih faktora da zemlja ubrzanim koracima krene ka pridruživanju, saopšteno je iz SDP-a.

Sagovornici su se saglasili i da region jugoistočne Evrope ne može biti stabilan bez integracije BiH u EU i NATO i da rad novog Savjeta ministara primarno mora biti usmjeren ka ispunjavanju uslova za članstvo BiH u Uniji i NATO-u, navodi se  u saopštenju.

Lagumdžija je “predstavio dosadašnje uspjehe Vlade FBiH“, ocijenivši rad nove Vlade, najboljim od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

 

Srna/Informer.ba