Politika Vijesti

Lajčak: Nikakva jednostrana rješenja u BiH nisu dobra

Direktor za zapadni Balkan u službi za spoljne poslove EU Miroslav Lajčak izjavio je, uoči posjete BiH, da nikakva rješenja u BiH koja dolaze samo s jedne strane i koja ne odgovaraju interesima ostalih zainteresovanih strana, nisu dobra, kao što nisu dobra ni bilo kakva rješenja koja bi nametnula međunarodna zajednica.

Lajčak je ponovio da je najava o održavanju referenduma u Republici Srpskoj loša poruka i korak u lošem pravcu koji, smatra on, otvara probleme umjesto da ih rješava.

To je odluka koja prekoračuje puno crvenih linija – i za međunarodnu zajednicu i za narod u BiH. Ako želimo da vodimo razgovor o radu institucija, onda se to ne radi preko referenduma. Nažalost, to je odluka koja BiH udaljava od cilja, odnosno pridruživanja porodici evropskih država“, ocijenio je Lajčak.

On je rekao da zahtjev nedavno održanog  Hrvatskog narodnog sabora za formiranje federalne jedinice sa hrvatskom većinom “nije ništa novo” i da je odgovor EU jednostavan i glasi da su “sve promjene u Ustavu i teritorijalnoj organizaciji BiH moguće, pod uslovom da su rezultat dogovora predstavnika i Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Evropski diplomata smatra da, ukoliko Hrvati imaju utisak da njihova prava nisu dovoljno zaštićena u institucijama BiH, te institucije treba time ozbiljno da se pozabave i u tom smislu je, kako ocjenjuje, bitno da je Sabor poslao jasnu poruku da će djelovati u okviru institucija i zakona BiH.

Ne bi bilo dobro da se sada od tog sabora pravi nešto što on nije. To je bio glas koji kaže da se veliki dio hrvatskog naroda u BiH ne osjeća dobro u sadašnjoj situaciji. Mislim da taj signal treba da analiziramo“, dodao je on.

Što se tiče federalne vlade, ona sada treba da se dokaže, smatra Lajčak, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, EU od političara BiH očekuje da formiraju institucije vlasti i vladu na način da ta vlada ima snagu i podršku u parlamentu da uspješno provede reforme.

 

(Informer.ba)