Svijet Udarno Vijesti

Lavrov: Vojna intervencija protiv Irana bila bi velika greška

Rusija smatra da bi vojna intervencija protiv Irana bila velika greška, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, dan nakon što je izraelski predsjednik Šimon Peres najavio ovakvu mogućnost.

Naš stav o ovom pitanju je dobro poznat. Smatramo da bi to bila velika greška sa nesagledivim posljedicama“, izjavio je Lavrov nakon sastanka s irskim kolegom Imonom Gilmorom, objavila je televizija Rusija 24.

Lavrov je izjavio da rješenje iranskog nuklearnog problema, kao ni bilo kog drugog problema savremenog svijeta ne može da bude ostvareno vojnim putem.

Vojna intervencija bi samo povećala broj žrtava i patnje ljudi. Svaki konflikt mora biti isključivo rješavan u skladu sa poveljom UN i uz odobrenje međunarodne zajednice“, dodao je Lavrov .

Izrealski predsjednik Šimon Peres izjavio je juče da je mogućnost vojnog napada na Iran bliža od diplomatskog rješenja.

Vojni napadi na postrojenja iranskog nuklearnog programa stvorili bi veoma nestabilnu situaciju u cijelom regionu“, izjavio je juče francuski ministar inostranih poslova Alan Žipe i dodao da će se njegova zemlja zauzeti za jačanje sankcija protiv Teherana.

Žipe je rekao da se mogu pojačati akcije i time povećati pritisak na Iran, jer bi vojna intervencija mogla da destabilizuje cijeli region.

Izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ o iranskom nuklearnom programu trebalo bi da bude objavljen sutra, 8. novembra.

Zapadni diplomatski izvori navode da izvještaj sadrži informacije koje podržavaju sumnje zapadnih država da iranski nuklearni program ima vojni karakter, uprkos poricanja Islamske Republike koja tvrdi da ga koristi isključivo u civilne svrhe.

 

Srna/Informer.ba