Udarno Vijesti

Lavrov: Vrijeme je da se BiH riješi OHR-a

Ruski ministar vanjskih  poslova Sergej Lavrov istakao je tokom razgovora sa ministrom vanjskih  poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom da je krajnje vrijeme da se BiH riješi nametljivog starateljstva Kancelarije visokog predstavnika /OHR/, koja ima diktatorska ovlašćenja koja povremeno zloupotrebljava.

Lavrov je rekao da je kranje vrijeme da domaće snage u BiH preuzmu odgovornost za zemlju.

Smatramo da je u ovoj fazi glavni zadatak što brži prenos odgovornosti za sudbinu BiH u ruke domaćih snaga“, istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije ocijenio je da su i Rusija i BiH zainteresovane za stabilnost na Balkanu, prenijela je danas agencija RIA “Novosti”.

Isti izvor napominje da su Rusija i BiH potpisale sporazum o olakšavanju viznog režima, koji predviđa bezvizni režim za građane dvije zemlje koji putuju u turističku posjetu u trajanju do 30 dana.

Lavrov je najavio da će Rusija raditi na ubrzanju potpisivanja sporazuma sa BiH o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
Lagumdžija je tokom sastanka rekao da BiH računa na otvaranje direktne avio-linije između Moskve i Sarajeva.

Kada planiram put u Moskvu moram da biram da li da letim preko Beča ili Istanbula. Nadam se da će ubuduće postojati direktna avio-linija Moskva-Sarajevo“, rekao je Lagumdžija.

On je dodao da je BiH zainteresovana i za razvoj i jačanje saradnje sa Rusijom u oblasti ekonomije, trgovine, kulture, obrazovanja i turizma.

Nezavisne/Informer.ba