BiH Izdvojeno Vijesti

Lažne kovanice preplavile Banjaluku

Sve više građana se žali da su u posljednje vrijeme prilikom kupovine na pijacama i u radnjama kao kusur dobili novčanice i kovanice za koje se kasnije ispostavilo da su lažne, a najčešće se radilo o 20 i pet KM.

“Na pijaci nisam pazila i kao kusur sam uzela pet KM, a kada sam kasnije tim novcem htjela da nešto platim, upozorili su me da je kovanica falsifikovana. Moja komšinica je dobila tako i kovanicu od pet KM i novčanicu od 20 KM, a nije ni obratila pažnju da nema nit, nita kakva je kovanica. Čula sam da žrtava prevare ima još, a ne samo nas dvije”, kazala je jedna Banjalučanka.

Gospa Arsenović, portparol CJB Banjaluka, potvrdila je da je u proteklom periodu najviše bilo zloupotrebe kovanica.

“Krivotvorene su kovanice u apoenima od pet maraka u znatnoj količini“, kazala je ona.

Prema podacima Centralne banke BiH, od početka ove godine u opticaju je registrovano ukupno 2.112 krivotvorenih novčanica i kovanica KM, a što je za 683 komada manje u odnosu na isti period 2010. godine, kada je zabilježeno 2.795 krivotvorenih novčanica i kovanica KM.

“U ukupnom broju krivotvorenja, registrovano je 770 novčanica KM i 1.342 kovanice KM. Kod novčanica KM najviše je krivotvorina apoena 20 KM, i to 383 komada, a potom apoena 50 KM, 203 komada, dok je kod kovanica najviše krivotvorenih onih od jedne KM , takvih je 703 komada, a potom od pet maraka, 584 komada”, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

Kako su precizirali u Centralnoj banci, u policijskoj akciji tokom ove godine u Banjaluci je zaplijenjena znatna količina krivotvorenih kovanica apoena pet KM, koje nisu dospjele u promet.

Nadležni savjetuju građanima da obrata pažnju kad uzimaju novčanice jer su lažne obično svjetlije, a njihova debljina ne odgovara originalu. Takođe, žig nedostaje ili je imitiran na površini reversa. Falsifikovane kovanice od pet KM su sjajnije od originala, a zlatna boja centralnog dijela brzo otpada, pišu Nezavisne novine.

Falsifikovanje eura

Kad je riječ o krivotvorenim eurima, u prvih šest mjeseci registrovano je 116 falsifikovanih novčanica, što je za 37,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kad je registrovano 185 krivotvorenih novčanica eura. Najviše je bilo lažnih apoena od 20 eura, i to 53 komada, a potom apoeni od 100 eura u 46 slučajeva. Od ostalih valuta su još jedino krivotvoreni američki dolari, kojih je bilo ukupno 24 komada.

 

Informer.ba