Svijet Udarno Vijesti

Lažni fratar koji je silovao u Međugorju ponovo optužen

Entoni Tomas Falko, osuđivani silovatelj koji se predstavljao kao franjevački sveštenik, optužen je za novo zlostavljanje, zbog čega bi mogao dobiti 16 godina zatvorske kazne.

Inače, ovaj 74-godišnjak prvi put je osuđen još prije deset godina, kada je zabilježen njegov prvi slučaj zlostavljanja, i to za vrijeme crkvenog putovanja u BiH.

Njegova prva žrtva bio je Klej Blausel, dječak iz grada Aptos, kojeg je silovao u Bosni i Hercegovini. Još tada se predstavljao kao franjevački sveštenik i parohijani su mu povjerili svoju djecu na crkveno putovanje. Falko je osuđen 2000. godine i odslužio je tri godine, nakon čega je pušten na slobodu. Inače, sve se desilo tokom pokloničkog putovanja u Međugorje.

Blausel, danas odrastao čovjek, bio je ogorčen zbog njegovog puštnaja, jer je, prema sopstvenom svjedočenju, preživio pravi pakao u BiH.

“Moram priznati da sam bio zaista srećan kada sam čuo da je ponovo uhapšen. Nadam se da će ovaj put ostati duže u zatvoru, jer je prošli put izašao nakon svega tri godine. Da je sve po zakonu nikada ne bi ni izašao iz zatvora”, kaže Blausel.

Falkova posljednja žrtva je četrnaestogodišnjak iz okruga San Mateo, a čak je jedno vrijeme živio sa dječakovom porodicom, kojoj je bio poznat samo kao “brat Tom”. Nikome ništa nije bilo sumnjivo sve dok ga dječakov ujak nije pronašao na spisku seksualnih prestupnika savezne države Minesota.

Falko se prije nekoliko dana pojavio pred sudom okruga San Mateo i izjasnio se da nije krv za posljednje optužbe.

Međutim, ako se uzmu u obzir njegove prethodne osude, vrlo lako bi mogao da dobije i 16 godina zatvora.

Posljednjih godina Falko je živio širom SAD, u nekoliko saveznih država. Svugdje se predstavljao kao svešteno lice, jer je tako najlakše zadobijao povjerenje ljudi, posebno dječaka, pišu Nezavisne novine.

Inače, njegova maska bi prošla neopaženo da vremešni Falko nije hospitalizovan, nakon čega je otkriveno njegovo pravo ime, a samim tim i njegova prošlost.

 

Informer.ba