Crna hronika Udarno Vijesti

Lažni humanitarci pokrali bolesnog starca

Dvojica prevaranata usred dana opljačkala su teško bolesnog i iznemoglog 82-godišnjeg Jusufa Ibrića u njegovoj kući u ulici Vahida Ibrića u blizini bivše tvornice namještaja “Sineks” u Srebreniku.

Bijeg automobilom

Kako nam je ispričao vlasnik kuće, pljačkaši su bez kucanja ušli u prostoriju na spratu u kojoj sam boravi bolesni starac i nakon što su mu čestitali bajramske praznike, lažno su se predstavili kao humanitarci koji prikupljaju novčanu pomoć za teško bolesnog dječaka.

S obzirom na to da su lopovi u svom prvom nastupu i priči o bolesnom dječaku bili prilično uvjerljivi, Ibrić je, ne sumnjajući u bilo šta, odlučio da im donira manji novčani prilog. Iz džepa je izvadio sav novac koji je u tom trenutku imao kod sebe, izdvojio 10 maraka i dao ih navodnim humanitarcima, a ostatak novca stavio po strani.

Nakon što su uzeli doniranih 10 maraka, lopovi su nabrzinu ispred starca zgrabili i ostatak novca, istrčali iz kuće i automobilom BMW pobjegli u pravcu Orašja. Odmah nakon starčevog poziva u pomoć, jedan od njegovih sinova krenuo je u potjeru za pljačkašima, a na svu sreću, unuka vlasnika kuće prethodno je zapisala registarske tablice BMW-a, što je olakšalo potragu. Bježeći u pravcu Orašja, u naselju Ormanica, udaljenom 15-ak kilometara od Srebrenika, pljačkaši su zaglavili u koloni vozila koja se formirala zbog zastoja u saobraćaju prouzrokovanog saobraćajnom nezgodom.

Jedan uhvaćen

Ubrzo je do Ormanice stigao i sin vlasnika kuće koji je, nakon što je prepoznao vozilo koje su koristili razbojnici, pozvao patrolu policije koja je obavljala uviđaj na mjestu saobraćajne nezgode. Policajci su uspjeli uhvatiti vozača BMW-a, dok je drugi pljačkaš uspio pobjeći u obližnje kukuruzište.

Kako saznajemo od Miralema Malkića, portparola MUP-a TK, riječ je o Suadu Š. iz Brčkog koji je priveden u prostorije PS Srebrenik zbog postojanja osnova sumnje da je opljačkao nemoćnog starca. Prema informacijama iz MUP-a TK, pljačkaši su ukrali 300 maraka, a polovina novca pronađena je kod uhapšenog razbojnika. Srebrenički policajci i dalje tragaju za drugim učesnikom pljačke.

 

Avaz/Informer.ba