Svijet Vijesti

Liam Fox: Gaddafi predaj se, ili ćemo vas sve pobiti

Liam Fox, britanski ministar odbrane danas se sastaje s američkim vojnim vođama kako bi kreirali završni plan kojim namjeravaju zadati završni udarac libijskom vođi Moameru Gaddafiju.

Britanski ministar Fox je upozorio Gaddafija i njegove komandante da se predaju jer će u protivnome biti ubijeni.

Ako režim nastavi voditi rat protiv svog naroda, oni koji sudjeluju u tom lancu moraju shvatiti da ih smatramo legitimnim ciljem. Oni koji kontrolišu aktivnosti režima protiv vlastitog naroda morat će se suočiti s opasnošću od napada NATO-a. Pukovnik Gaddafi stoji na putu miroljubivog rješenja situacije u Libiji” izjavio je ministar.

Fox će danas sa generalom Davidom Richardsom razgovarati sa predstavncima Pentagona, sa Robertom Gatesom, ministrom odbrane i Mikeom Maslenom, načelnikom oružanih snaga SAD-a o mogućnosti velikog proširenja ciljeva koje će gađati avijacija NATO-a i bespilotne letjelice.

Ovaj susret se održava nakon što su, juče rano ujutru, avioni Alijanse sravnili sa zemljom Gaddafijev kompleks u Tripoliju. Britanski vojni izvori su rekli da ne znaju da li se libijski vođa nalazio u tom objektu, ali su jasno stavili do znanja da su spremni da ga ubiju da bi zaštitili civile.

Zapadni vojni zvaničnici vjeruju da je Gaddafi proteklih dana pretrpio značajne gubitke i žele da “iskoriste priliku koja im se ukazala” i najzad ga prisile da preda vlast.

 

Inforemer.ba