Svijet Udarno Vijesti

Liberman: Turskoj nema izvinjenja zbog prošlogodišnjih ubistava!

Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman izjavio je da neće napustiti koaliciju ako vlada odluči da uputi izvinjenje Turskoj za smrt propalestinskih Turaka na brodu aktivista prošle godine.

Liberman, najmoćniji saveznik premijera Benjamina Netanjahua, suprotstavio se zahtjevima Ankare da Izrael odgovara za ubistvo devet Turaka kada su izraelske trupe upale na brod “Mavi Marmara”.

Ali, nakon što su izraelski zvaničnici rekli da bi Netanjahu mogao da se izvini, Liberman je negirao da planira da se povuče u znak protesta.

“Bez obzira na to da li postoji sporazum u vladi o ovoj stvari ili ne, ova vlada je jaka. Niko ne traži izgovore i razloge da napusti vladu“, rekao je Liberman novinarima.

Izraelski zvaničnici izrazili su užasnutost nakon što je turski premijer Redžep Tajip Erdoan juče ponovio zahtjev da Izrael, osim što mora da se izvini, mora i da plati odštetu preživjelima sa broda “Mavi Marmara” i okonča blokadu Gaze za koju tvrdi da je nelegalna.

Netanjahu je izrazio “žaljenje” zbog incidenta na brodu i predložio osnivanje fonda za ožalošćene i povrijeđene. Njegovi savjetnici kažu da bi formalno izvinjenje i isplata odštete bili jednaki izraelskom priznanju krivice, za ono što smatraju da je djelovanje u samoodbrani.

Turska je povukla svog ambasadora u Izraelu nakon incidenta u maju 2010. godine, suspendovala vojnu saradnju i zatvorila svoj vazdušni prostor za izraelske vojne avione.

Izrael tvrdi da su marinci reagovali u samoodbrani kada su upali na turski brod.

 

Srna/Informer.ba