Svijet Udarno Vijesti

Libija: Bivši vojni ataše Srbije ubijen u Tripoliju

Bivši vojni ataše Srbije u Libiji Žarko Radunković ubijen je u subotu u Tripoliju, a njegovo tijelo nalazi se u zgradi Ambasade Srbije, piše beogradski “Blic”.

List navodi da je u diplomatskim krugovima nezvanično rečeno da je Radunković umro od srčanog udara, ali da obavještajni podaci, proslijeđeni srpskim vlstima, ukazuju na mogućnost da je ubijen.

Radunković je bio penzionisani pukovnik Vojske Srbije i Crne Gore i radio je kao vojni izaslnik u Libiji od 2000. do 2005. godine.

“Blic” piše kako srpske vlasti nisu bile zadovoljne načinom na koji je Radunković obavljao funkciju vojnog atašea, zbog čega je vojno predstavništvo zatvoreno 2005. godine, pa je opet otvoreno prošle godine.

Radunković je i poslije penzionisanja često putovao u Libiju kao predstavnik privatne beogradske firme “Kofis” koja je trgovala oružjem.

Srpske vlasti nekoliko puta su intervenisale zbog poslovanja ove firme, jer je ugrožavala rad državnog preduzeća “Jugoimport”, koje je zvanično poslovalo sa Libijom.

U jednom trenutku Srbiji je bilo zaprećeno embargom na izvoz oružja zbog poslovanja `Kofisa`. Ovo preduzeće dovodilo se u vezu i sa švercom oružja iz Crne Gore, a u njemu su uglavnom radili penzionisani generali kopnene vojske, mornarice, ratnog vazduhoplovstva“, ispričao je listu izvor upoznat sa poslovanjem “Kofisa”

 

Srna/Informer.ba