Svijet Vijesti

Libija: Fudbaleri na strani pobunjenika

Grupa od 17 vodećih fudbalera i fudbalskih stručnjaka Libije prešla je na stranu pobunjenika, što je novi propagandni udarac vođi Moameru Gadafiju, javlja BBC.

Među njima su golman reprezentacije Džuma Gtat, još tri fudbalera nacionalnog tima, kao i trener kluba “Al ahli” iz Tripolija Adel bin Isa.

Rekao sam pukovniku Gadafiju da nas ostavi na miru i dozvoli nam da stvorimo slobodnu Libiju”, rekao je Gtat mreži BBC u hotelu u gradu Džadu.

Veliki broj oficira vojske, diplomata i članova vlade napustio je Gadafija i prešao na stranu pobunjenika, ali on i dalje odolijeva naporima pobunjenika, potpomognutim NATO snagama, da ga smjene nakon četiri decenije na vlasti.

U međuvremenu, Admiral Semjuel Loklir, uključen u operacije u Libiji, rekao je da NATO pokušava da ubije Moamera Gadafija, piše američki “Forin polisi“, pozivajući se na izjavu republikanskog kongresmena Majka Tarnera, koji je sa admiralom razgovarao prije oko mjesec dana.

Admiral Loklir je komandant Združenog štaba NATO operacija u Napulju je potragu za Gadafijem opisao kao “aktivnu potragu i pokušaj da se ubije Gadafi”, što je u ogromnoj mjeri protivrječno javnim deklaracijama administracije Baraka Obame, koja tvrdi da čak ne pokušava ni da promjeni režim u toj državi, jer bi se to kosilo sa rezolucijom 1973 Savjeta bezbjednosti UN.

Autorizacija UN odnosi se na blokadu, zonu zabranjenih letova i zaštitu civila. Admiral Loklir je objasnio da je zadatak zaštite civila interpretiran kao dozvola za uništavanje lanca komande libijske vojske, uključujući Gadafija. Rekao je da je misija NATO sada tako definisana“, rekao je Tarner.

I prije sam mislio da gađamo Gadafija, ali je ovo bila potvrda. Verujem da je cilj NATO van okvira zaštite civila, tako da smo prekoračili autorizovanu misiju“, rekao je republikanski kongresmen, koji je i član Koniteta za oružane snage Predstavničkog doma.

 

Srna/Informer.ba