Svijet Vijesti

Libija: NATO uništio satelitske antene u Tripoliju

NATO je danas saopštio da je bombardovao i onesposobio tri libijske satelitske antene u Tripoliju kako bi spriječio režim vođe Moamera Gadafija da koristi televiziju kojom “teroriše civile“.

Prije nekoliko časova NATO avioni izveli su precizan napad u kome su onesposobljene tri satelitske antene za televizijski prenos u Tripoliju“, rekao je portparol NATO-a Rolan Lavoa.

On je dodao da je riječ o napadu aviona lovaca sa precizno navođenim oružjem kako bi se onesposobilo Gadafijevo korištenje televizije kao “sredstvo zastrašivanja libijskog naroda i podsticanja nasilja protiv njih“.

Lavoa je rekao da je NATO djelovao u okviru pažljivo planiranog i izvedenog napada kako bi se smanjio broj gubitaka, ali i dugoročna oštećenja na televizijskoj opremi i sada procjenjuju efekat napada.

Onesposobljavanje satelitskih antena ‘tanjira’ smanjiće sposobnost režima da vrši pritisak na civile u isto vrijeme čuvajući televizijsku infrastrukturu koja će biti neophodna nakon sukoba“, rekao je Lavoa.

On je dodao da je operacija u skladu sa mandatom UN o zaštiti civila od Gadafijevih snaga.

Naša operacija bila je neophodna jer se televizija koristi kao sastavni dio režimskog aparata koji je osmišljen tako da vrši pritisak i prijeti civilima i da podstiče napade na njih“, rekao je Lavoa.

Nekoliko snažnih eksplozija potreslo je sinoć Tripoli, a državna televizija javila je da su avioni gađali civilne mete.

 

Srna/Informer.ba