Svijet Vijesti

Libija poslala 600 boraca u Siriju

Nova libijska vlada je odlučila podijeliti svoja iskustva u rušenju režima Moamera Gadafija pa su u Siriju poslali 600 svojih boraca koji trebaju pomoći militantima u rušenju predsjednika Bashara al-Assada.

Libijci su se pridružili Vojsci slobodne Sirije koja napada službenu vojsku u toj državi, piše egipatski list Al-Ray Al-Araby. Borci iz Libije su do Sirije došli preko turskog teritorija. Do slanja vojske je navodno došlo uz pristanak šefa libijskog Prijelaznog nacionalnog vijeća Mustafe Abdula Jalila. NTC je navodno skupljao dobrovoljce za novi vojni poduhvat.

Tajni sastanak u Istanbulu

Britanski mediji su prošlog petka pisali o tajnom sastanku izaslanika NTC-a i sirijskih pobunjenika u Istanbulu. Libijska vlada je obećala Sirijce opskrbljivati sa oružjem, novcem i vojnicima. Vladajući Assadov režim već je nekoliko puta optužio strane države da ubacuju oružane snage i oružje u Siriju te time samo pogoršavaju krvave sukobe u državi. Sredinom listopada je libijski NTC bio prvi koji je priznao Sirijsko nacionalno vijeće kao legalnog predstavnika sirijskog naroda.

Libijsko stanovništvo ima mnogo oružja koje su dobili tokom građanskog rata krađom iz vojnih skladišta, krijumčarenjem ili kao pomoć od NATO-a i zemalja kao što su Katar koje su sudjelovale u rušenju Gadafijevog režima. NTC ima problema sa razoružavanjem bivših pobunjenika koji žele zadržati oružje ili kao osobnu zaštitu ili sredstvo za zaradu.

NTC se rješava ratoborne i nezaposlene omladine

U novembru su bivši pobunjenici održali masovno okupljanje u Tripoliju na kojem su tražili da im NTC isplati plaće. Prijetili su da će srušiti i novu vladu kao što su uništili Gadafijev režim. Slanje naoružanih, nezaposlenih mladih ratnika željnih borbe u Siriju moglo bi na više načina pomoći NTC-u, jer bi riješili jedan “domaći” problem dok bi im to donijelo bodove i na vanjskopolitičkom planu.

 

Index.hr/Informer.ba