Svijet Udarno Vijesti

Libija: Pristup nafti imat će Italijani, Francuzi i Britanci

Libijski pobunjenici najavili su  da će, kada konsoliduju vlast u zemlji, pristup libijskoj nafti imati Italijani, Francuzi i Britanci, a spekuliše se da će probleme u eksploataciji nafte imati Brazil, Kina i Rusija, zemlje koje su bile prilično uzdržane tokom sukoba u Libiji.

Kineski zvaničnik ministarstva trgovine Ven Džongliang izjavio je danas u Pekingu da se kineske investicije u Libiji procjenjuju na 18 milijardi dolara i da su ugrožene sukobima u toj zemlji, ali da se nada da će saradnja biti nastavljenja pošto se ponovo uspostavi stabilnost u Libiji, prenijela je agencija AP.

Investicije Kine u Libiji, posebno investicije vezane za naftu, su od uzajamne ekonomske koristi saradnje za narode obje zemlje“, rekao je Ven.

Ruskim naftnim kompanijama neće se dozvoliti da obnove proizvodnju u Libiji, ukoliko pobunjenici i NATO svrgnu Gadafijev režim, prenosi agencija Reuters pozivajući se na izjavu predsednika rusko-libijskog  poslovnog  saveza Arama Šegunca.

Libiju smo definitivno izgubili. Neće nam dati ‘zeleno svijetlo’ i ako neko misli drugačije, u velikoj je zabludi“, tvrdi Šegunc.

Ruske kompanije, kao što su “Gazprom”, “Gasrpomnjeft” i “Tatnjeft” su uložile na stotine miliona dolara u osvajanje nalazišta nafte i gasa u Libiji.

Istovremeno italijanska kompanija “Eni” poslala je ekipu tehničara u istočnu Libiju, kako bi se što je prije moguće osposobili naftna postrojenja, označavajući početak trke za naftom, u kojoj vodeću poziciju, poslije prvog kruga, ima Italija.

Osim italijanske kompanije, ugovore sa Muamerom Gadafijem imali su “British Petroleum”, francuski “Total” i austrijski “OMV”, kao i nekoliko američkih kompanija, ali su vojni uspjesi ustanika doveli u pitanje vrijednost tih ugovora, piše “The New York Times”.

Cijena sirove nafte porasla je danas u Aziji na preko 85 dolara za barel, pošto su libijski pobunjenici zaustavljeni u potpunom zauzimanju Tripolija, a još nema informacija gde se nalazi libijski lider Moamer Gadafi, javljaju svjetske agencije.

Prije rata, Libija je proizvodila oko 1,6 miliona barela sirove nafte dnevno, što je bilo bezmalo dva odsto svjetske produkcije.

Sukobi u toj severnoafričkoj zemlji od februara ove godine, smanjile su eksploataciju naftnih izvorišta na maksimalnih 60.000 barela dnevno u vrednosti od 1,5 miliona eura, dok je naftna infrastruktura u toj zemlji velikm dijelom tokom sukoba oštećena.

 

Tanjug/Informer.ba