Svijet Vijesti

Libija: U napadu NATO-a na Misratu ubijeno 12 pobunjenika

U vazdušnom napadu snaga NATO-a na Misratu ubijeno je 12, a povrijeđeno pet pobunjenika, piše u četvrtak The New York Times, pozivajući se na izjavu jednog zapovjednika iz pobunjeničkih redova.

Najmanje jedan avion NATO-a u srijedu je napao pobunjenički položaj na linijama fronta u ovom gradu, koji pod opsadom drže snage libijskog lidera Moammara Gaddafija, rekao je Abdulah Mohammed, ističući da je to bio “nesrećan slučaj koji je mogao da se izbjegne”.

CNN navodi da je u ovom napadu poginulo 11 pobunjenika, a povrijeđeno dvoje, i prenosi izjavu portparola NATO-a Erica Povela koji je rekao da nema informacija o ovom izvještaju.

Pobunjenici najprije nisu htjeli da kažu da su se ova ubistva dogodila, ne želeći da na taj način spriječe dalje napade na Gaddafijeve snage, koje su u srijedu zapadnu oblast grada zasule minobacačkom paljbom.

Libijski pobunjenici su nakon žestokih sukoba u srijedu saopćili da su uz podršku snaga NATO-a iz vazduha uspjeli da potisnu Gaddafijeve trupe i osiguraju luku okupiranog grada.