Svijet Udarno Vijesti

Libija: Ubijen vojni vođa pobunjenika

Libijski general Abdel Fatah Junes, bivši zvaničnik režima pukovnika Moamera Gadafija, koji se pridružio pobunjenicima ubijen je juče u Bengaziju, saopštio je sinoć Mustafa Abdel Dzalil vođa Nacionalnog prelaznog komiteta.

Džalil je na konferenciji za novinare u Bengaziju naveo da je grupa naoružanih ljudi ubila Junesa i dvojicu njegovih bliskih saradnika.

On je dodao da je uhapšen vođa grupe koja je izvršila ubistvo.

Riječ je o šefu obezbjeđenja pobunjenika koji je u četvrtak priveo Junesa i dvojicu njegovih saradnika pod izgovorom da treba da ispita postojanje trenutnih veza Junesove porodice sa režimom Moamera Gadafija.

Džalil je rekao da je Junes sa dvojicom svojih saradnika ubijen prije nego što je stigao na ispitivanje. Iako je optužio Gadafija da pokušava da unese razdor među pobunjenike, Džalil nije optužio direktno Junesove ubice da su povezani sa Gadafijevim režimom.

On je naveo da je proglašena trodnevna žalost.

Junes je bio dio grupe koja je učestvovala u vojnom puču 1969. godine kada je na vlast došao pukovnik Moamer Gadafi, bio je na funkciji ministra unutrašnjih poslova i početkom pobune protiv libijskog režima u februaru prešao na pobunjeničku stranu.

 

Srna/Informer.ba