Svijet Udarno Vijesti

Libijci istražuju lokacije “mitskog grada”, Sabhe i Sirta na kojima bi se mogao kriti Gadafi

Duboko ispod Bab al-Azizije smješten je bunker, koji su projektovali zapadnonjemački inženjeri

Libijski pobunjenici zauzeli su kompleks Moamera Gadafija u Tripoliju, ali niko ne zna gdje se nalazi libijski vođa.

Mnogi vjeruju da se Gadafi krije u mreži podzemnih tunela i bunkera u Tripoliju, koju AP naziva “mitskim podzemnim gradom“, mada se kao moguća utočišta pominju i njegov rodni grad Sirt, na obali Sredozemnog mora, istočno od prestonice, i Sabha, mjesto na jugu Libije odakle potiče njegova porodica.

Poznato je da čovjek koji je 42 godine vladao Libijom raspolaže podzemnim bunkerima ispod svog kompleksa Bab al-Azizije u Tripoliju, koji su pobunjenici zauzeli juče. Neki bivši zvaničnici tvrde da je kompleks dugačkim tunelima povezan sa udaljenim delovima Tripolija, u vidu tajne mreže koja omogućava brzo bjekstvo“, piše AP, dodajući da su rijetki oni koji su, navodno, vidjeli tunele.

Duboko ispod Bab al-Azizije je, navodno, smješten bunker, koji su projektovali i izgradili zapadnonjemački inženjeri i koji je u stanju da izdrži i najžešći napad.

Doktor Lijasir Ribeiro, plastični hirurg koji je 1995. godine operisao Gadafija, tvrdi da je podzemnim tunelom doveden u taj bunker, u kojem se, prema njegovim riječima, nalaze i dvije potpuno opremljene i moderne operacione sale, teretana i bazen.

Mit o podzemnom gradu uklapa se u imidž libijskog vođe, poznatog po tome što bi se neočekivano pojavio na nekom javnom mjestu, a potom iščezao kao duh. Nije slučajno što je tokom nekoliko decenija na vlasti uspio da preživi najmanje 52 atentata i pokušaja puča.

Tokom pobune, Gadafi se nekoliko puta neočekivano pojavljivao na glavnom trgu, na bedemu historijske Crvene tvrđave u Tripoliju, kako bi se obratio svojim pristalicama.

Neki bivši visoki funkcioneri režima tvrde da je tvrđava povezana tunelom s Bab al-Azizijom, hotelom “Riksos”, u kojem odsjedaju strani novinari i čiji je čitav jedan sprat, navodno, pretvoren u komandni centar, pa čak i sa zoološkim vrtom.

Mnogi pobunjenici su do juče vjerovali da je Gadafi (69) u svom kompleksu, koji su avioni NATO u više navrata bombardovali. Bilo je čak izvještaja da je pretrpeo srčani napad i da se oporavlja u krevetu, ali kada je Bab al-Azizija pala u ruke pobunjenika, Gadafija tu nije bilo.

Pobunjenici su pronašli gomile oružja, mape, beduinske šatore, ali Gadafiju nije bilo traga.

Ima mnogo pacovskih rupa u Tripoliju. Pretražujemo rupe u potrazi za njim“, rekao je portparol pobunjenika pukovnik Ahmed Bani.

Neki su, opet, vjerovali da je libijski lider neprestano u pokretu.

I sam Gadafi je doprineo sopstvenoj misterioznosti. “Na mjestu sam gdje ne možete da me ščepate“, rekao je on u poruci emitovanoj prošle sedmice. “Živim u srcima miliona.”

Sve dok je Gadafi na slobodi, predstavlja potencijalnu opasnost po pobunjenike, ocjenjuje AP. Njegove snage su i dalje na obodu Tripolija i mogu da napadnu u bilo kojem trenutku, a drže pod kontrolom i Sirt i Sebhu, 650 kilometara južno od Tripoja, blizu granice s Nigerom i Čadom.

Niko ne zna ni gdje su njegovi sinovi Hamis i Muatasim, koji komanduju elitnim borbenim jedinicama.

Libijski aktivista Muhamed Ganbava rekao je da je Gadafi, navodno, proteklih sedmica krstario između rezidencija svojih sinova, bolnice i hotela “Riksos”.

Bani, koji je bio oficir Gadafijevih vazduhoplovnih snaga prije nego što je prebjegao na stranu pobunjenika, izjavio je da je moguće da je Gadafi u Sebhi, u kojoj je proteklih dana bilo sukoba između njegovih pristalica i protivnika.

Lov za nestalim vođom se nastavlja, a u potrazi, pored Libijaca, učestvuju i operativci NATO, koji koriste svu raspoloživu opremu za nadgledanje, uključujući avione i satelite, dok američke špijunske letjelice kontrolišu sve komunikacije mobilnih ili satelitskih telefona.

Tanjug/Informer.ba