Svijet Udarno Vijesti

Libijska vlada pregovara sa pobunjenicima

Libijski premijer Al-Baghdadi Ali Al-Mahmoudi rekao je da njegova vlada pregovara sa pobunjenicima, uprkos demantima druge strane.
Al-Mahmoudi je pozvao na nove pregovore vlade i lidera pobunjenika u cilju rješenja konflikta. 

“Naša vrata su otvorena svima i mi smo u kontaktu sa svim stranama u sukobu“, rekao je Mahmoudi, prenosi BBC.

On je dodao da je do susreta došlo u Egiptu, Francuskoj, Norveškoj i Tunisu i da on može da “imenuje osobe” sa strane pobunjenika koji su bili na tim susretima.

Al-Mahmoudi je, takođe, optužio NATO za zločine protiv humanosti u najnovijim napadima na Libiju i zatražio hitan sastanak UN, koji treba da istraži “zločine Alijanse protiv libijskih civila”.

Međutim, Mahmoud Jibril , šef međunarodnih poslova u pobunjeničkom Nacionalnom prelaznom savjetu, rekao je u petak da nije bilo pregovora Savjeta i predstavnika režima.

Govoreći u Napulju nakon sastanka sa italijanskim šefom diplomatije Francom Frattinijem on je rekao da je “zaista došlo do tih razgovora Savjet bi to javno saopštio zbog prijatelja koje ima u cijelom svijetu”.

Mi koristimo sva sredstva, bilo politička ili vojna da oslobodimo našu zemlju i formiramo demokratsku vladu baziranu na Ustavu i jednakim pravima za sve”, rekao je on.

Libijski pobunjenici rekli su ranije da je 10 civila ubijeno, a 40 je ranjeno u raketnom napadu snaga libijskog vođe Moammera Gaddafija na Misuratu.

Libijske vladine snage bombarodovale su grad Misuratu, na zapadu zemlje koji drže pobunjenici, kao i teritoriju pobunjenika između Dafnije i Zlitana, na putu za Tripoli od Misurate.

Pobunjenici i dalje pokušavaju da napreduju ka zapadu nakon više sedmica pod opsadom Gaddafijevih snaga. Oni su uzvratili vatrom sa linije fronta, oko 32 kilometra od Misurate, artiljerijom i raketnom paljbom.

Komandant pobunjenika Mohamed Ali rekao je da su gađali tenkove i magacine municije u Naimi, u blizini Zlitana.

Portparol NATO Mike Bracken rekao je novinarima da “postoje neki pozitivni signali da se civili ujedinjuju protiv Gaddafijevog režima” u toj oblasti.

Mirni ustanak protiv 41-godišnje vladavine Gadafija prije četiri mjeseca prerastao je u građanski rat.

Pobunjenici sada kontrolišu trećinu zemlje na istoku i “džepove” teritorije na zapadu, uključujući Misuratu.

Tripoli je i dalje pod čvrstom kontrolom vlade uprkos tome što NATO svaki dan bombarduje snage Gaddafija.

Gaddafi je juče nakon napada iz vazduha poručio u govoru, koji je prenosila državna televizija, da niko neće napustiti zemlju.

Mi smo u našoj zemlji i odlučni smo da ostanemo i branimo je. Mi ostajemo, pa makar oni upotrijebili nuklearne bombe“, poručio je Gaddafi.

Srna/Informer.ba