Svijet Vijesti

Libijske vlasti demantovala pad grada Brege

Libijske vlasti demantovale su danas da su pobunjenici zauzeli naftni grad Bregu na istoku zemlje i istakle da su snage lojalne Moameru Gadafiju potisnule pobunjenike i nanijele im ozbiljne gubitke.

Brega je u potpunosti pod kontrolom naših snaga kojima pomažu plemena i dobrovoljci. Sve što je saopćio samozvani Nacionalni savjet za tranziciju (CNT) je laž i dezinformacija“, rekao je novinarima portparol libijskih vlasti Musa Ibrahim.

On je naglasio da je “Brega budućnost Libije“, i da je pitanje kontrole bogatstva zemlje pitanje “života ili smrti“.

Prema Ibrahimovim rečima, pobunjenici su pokušali da zauzmu Bregu, ali su Gadafijeve snage uspjele da ih potisnu, a tokom borbi, protivnici libijskog lidera su izgubili više od 500 svojih ljudi.

Nažalost, zločinački savjet mlade Libijce šalje u smrt, i njih 520 je izgubilo život tokom borbi u poslednja četiri dana“, rekao je Ibrahim. On je dodao da je u bici za Bregu život izgubilo “30 mučenika” koji su pripadali trupama lojalnim Moameru Gadafiju.

Predstavnici pobunjenika su, međutim, nekoliko sati pre toga saopćili da su zauzeli Bregu.

Najveći deo Gadafijevih snaga se povukao u Ras Lanuf“, rekao je portparol pobunjenika, Šamsedin Abdelmolah i dodao da je između 150 i 200 Gadafijevih vojnika ostalo blokirano u Bregi, piše Blic rs.

 

Informer.ba