BiH Udarno Vijesti

Licemjerne reakcije: Uposlenik u Komunalcu bivši pripadnik VRS

Buru nezadovoljstva u Tuzli izazvao je konkurs u preduzeću Vodovod, na kojem su primili Acu Bošnjakovića, koji je tokom rata bio pripadnik Vojske Republike Srpske. Iako se radi o povratniku, čak i neki vijećnici Opštinskog vijeća smatraju da je trebao biti zaposlen neko ko je bio u Armiji BiH.

Istovremeno, u nevladinim udruženjima ocjenjuju kako se radi o licemjerstvu, jer je od rata u BiH prošlo 16 godina i jer su u Oružanim snagama BiH zaposleni bivši pripadnici tri vojske. Neki od njih navode da je licemjerno i zalagati se za Bosnu i Hercegovinu kao državu ravnopravnih naroda i građana, a postavljati takva pitanja.

Prije nekoliko tjedana na sjednici OV Tuzla vijećnik SDA Nedim Berberović postavio je sljedeće vijećničko pitanje: „Navodno, nedavno je u radni odnos  primljen Aco Bošnjaković koji je tijekom agresije na BiH bio pripadnik agresorske vojske. Ako je to tačno, na koji način je primljen, po čijem nalogu i da li je objavljen konkurs za prijem  radnika?“

Pod pojmom agresorske vojske Berberović je mislio na vojsku RS-a. Svoju vijećničku inicijativu Berberović je pojasnio i za RSE.

„Ja ne želim da iko to protumači, ne dao bog, da ja imam nešto protiv građana srpske nacionalnosti. Tu je problem sam odnos direktora javnog preduzeća prema načinu zapošljavanja – i, naravno, mislim mora malo i on biti osjetljiv za naše pripadnike“, kazao je Berberović.

U odgovoru koji će direktor Komunalca Admir Bećirović dostaviti OV Tuzla, a do kojeg smo došli i mi, navodi se: „Direktoru javnog komunalnog preduzeća Komunalac Tuzla nije poznata ratna prošlost niti jednog uposlenika, niti je preduzeće ovlašteno vršiti istražne radnje u tom smislu.“

Šehić: Licemjerno je zalagati se za BiH kao državu ravnopravnih naroda, građana i svih koji ovdje žive, a postavljati takva pitanja.

Ovo pitanje je pokrenulo niz reakcija u Tuzli. Predstavnici nekih boračkih organizacija putem medija već su reagirali i izrazili svoju ogorčenost što je Bošnjaković primljen. Smatraju da ima jako puno pripadnika Armije RBiH koji su trebali biti na toj poziciji. Ipak, s druge strane, postavlja se i pitanje je li nacionalna odrednica najvažnija i živimo li još od ratne prošlosti.

„Licemjerno je 15 godina nakon završetka rata, imajući u vidu činjenicu da su formirane i Oružane snage BiH, koje nažalost još uvijek imaju tri komponente koje baštine određene datume iz svoje ratne istorije, postavljati pitanje zašto je neko sezonski zaposlen. Licemjerno je zalagati se za BiH kao državu ravnopravnih naroda, građana i svih koji ovdje žive, a postavljati takva pitanja“, kaže predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić.

Sramotna rasprava

I Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina pravda pomirenje iz Tuzle, kaže da je to matrica po kojoj funkcionira javno mnijenje u BiH i da sve ima nacionalni predznak.

„Šta to znači ako je neko bio pripadnik bilo koje vojske, pa makar je neko označavao kao agresorsku? Dakle, kad je rat završen, svi vojnici su amnestirani, osim onih koji su napravili ratne zločine. I tu je linija razdvajanja podvučena. Prema tome, ovaj čovjek koji se zaposlio u Komunalcu bio je pripadnik Vojske RS. Da je sam taj čin zločin, onda bi sva BiH bila zatvor. Mislim da ne valja što se na taj način reaguje – jer 20 godina će biti kako je rat, ili agresija, u BiH počeo, mi se još bavimo time da li neko ko je bio pripadnik ove ili one armije može da dobije posao. Ne raspravlja se o tome je li počinio zločin ili nije. Ako nije, on ima sva prava u ovoj državi – i da radi i da živi i da stanuje“, kaže Alić.

Vehid Šehić smatra da je BiH zemlja  u kojoj svi građani imaju ravnopravan položaj i da je kao takvu konačno treba početi i doživljavati.

„BiH možemo jedino graditi na sasvim drugim osnovama, na onome što nas čini jako sličnim, a ne na nekim razlikama, naročito na onim ratnim. I ovo je dokaz diskriminacije za koju se mnogi zalažu da se ukine, ali takvi istupi pokazuju da još živimo u ratnom vremenu“, kazao je Šehić.

Sinan Alić smatra da upućivanjem ovakvih pitanja OV, a ne istražnim organima, samo se podrivaju nacionalne strasti, od kojih su Tuzla i Tuzlaci uvijek bježali.

„Samo se raspaljuju neke nacionalne strasti, možda mržnja, možda strah. I nekome je to vjerovatno u interesu. Rasprava 20 godina o tome je bespredmetna i sramotna, nije ljudska. Ja bih shvatio da taj čovjek, koji ima svoje ime i prezime, ima iza sebe neke ratne zločine. Onda se zna koje su institucije koje treba time da se bave i kojima to treba prijaviti. A ovako u medijima voditi ratove – ’svi su Srbi sumnjivi’. A onda s druge strane imate matricu ’svi su Bošnjaci sumnjivi, svi su vehabije, mudžahedini’. I tamo HVO – ’svi su ustaše’. Nažalost, to traje i 20 godina poslije rata“, navodi Alić.

Protiv Ace Bošnjakvoića nije pokrenuta nikada istraga, niti je ikada osuđen i za jedan ratni zločin. On je srpski povratnik u Tuzlu, otac petero djece i u tuzlanski Komulanac primljen je samo kao sezonski radnik jer je bio u stanju socijalne potrebe. Ipak, dio javnosti u Tuzli i pojedini pripadnici Armije BiH smatraju da iza Bošnjakovićevog prijema stoji politika, iako to u tuzlanskom Komunalcu oštro demantiraju.

 

RSE/Informer.ba