Politika Udarno Vijesti

Lideri vodećih bh. partija sastaju se krajem novembra u Italiji

Njemačka fondacija Konrad Adenauer, bliska demohrišćanskim partijama CDU/CSU, organizovala je za kraj novembra skup, na koji su pozvani lideri šest vodećih političkih partija u Bosni i Hercegovini.

Susret pod nazivom “Da li je Ustav BiH u skladu sa zakonom Evropske Unije?” održava se od 26. do 29. novembra u italijanskom mjestu Cadenabbia, sjeverno od Milana.

Na skupu će se razgovarati o svim gorućim pitanjima kao što su reforma Ustava, provedba odluke Finci-Sejdić kao i o tome šta Brisel očekuje od Bosne i Hercegovine kada su u pitanju standardi Evropske Unije.

Jedna od tema panela biće i izlaženje na kraj sa konfliktima u procesima odlučivanja u parlamentu. Na skupu u Italiji će pored lidera vodećih bh. partija i njemačkih političara i parlamentaraca učestvovati i visoki predstavnik Evropske Unije za BiH Peter Sorensen.

Zbog nepromijenjenih pozicija lideri šest političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH na jučerašnjem sastanku u Sarajevu nisu uspjeli postignuti dogovor o formiranju Vijeća ministara.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je izjavio da je njegova stranka spremna na vanredne izbore ako se u narednih desetak dana ne postigne dogovor o državnoj vlasti, popisu stanovništva i državnoj pomoći, prenosi Deutsche Welle.

Informer.ba