BiH Udarno Vijesti

Lijepo vrijeme samo do subote: Temperatura pada na 10 stepeni!

Sunčano vrijeme zadržaće se do subote, a već u nedjelju nas očekuje naglo zahlađenje i pad temperatura na 10 stepeni Celzijusovih, potvrdila je danas Milica Đorđević, dežurna sinoptičarka u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

“Do sada su prevladavale temperature koje su inače predviđene za maj i ovaj pad koji je najavljen u nedjelju neće donijeti hladne dane, već aprilske temperature koje su normalne za ovo doba godine”, objasnila je ona.

Prema njenim riječima, danas će biti sunčano vrijeme uz malu oblačnost u istočnim krajevima. U četvrtak nas očekuje toplo vrijeme sa dnevnim temperaturama od 18 do 25 Celzijusovih stepeni, dok će u večernjim satima doći do naoblačenja u sjevernim i istočnim predjelima, pa će u noći između četvrtka i petka biti kiše i grmljavine.

“Oblačno i svježe vrijeme trajaće do petka popodne, kada će opet nastupiti suvo sa dnevnim temperaturama od 12 do 18, a na jugu do 21 stepen. Međutim, u noći između subote i nedelje biće hladnije i oblačnije, kada će se temperature vazduha smanjiti na 10 stepeni Celzijusovih“, naglasila je Đorđevićeva, napominjući da će se početkom naredne sedmice nastaviti promjenljivo vrijeme sa sunčanim razdobljima, gdje će biti ponovo malo toplije, ali ne i posve stabilno.

Prema riječima Nebojše Kuštrinovića, meteorologa, sada smo pod uticajem anticiklona koji sa sjevera donosi hladniji vazduh, kada su nam dani ugodno topli, a jutra svježija, sa temperaturama od 0 do 5 stepeni Celzijusovih, dodajući da će aprilske temperature dominirati poslije 8. aprila.

Kosana Stanetić, načelnica Službe porodiče medicine Doma zdravlja Banjaluka, istakla je da se najviše javljaju pacijenti sa virozama i proljetnim alergijama.

“Nagle promjene vremena utiču na zdravstveno stanje bolesnika koji boluju od hroničnih oboljenja tako što im pojačavaju tegobe, kod reumatskih javljaju se bolovi u zglobovima, a kod srčanih oboljenja zamaranje i bol u grudima”, pojasnila je ona, dodajući da nagle promjene temperatura često izazivaju i migrenske napade.

Ona preporučuje hroničnim bolesnicima redovno uzimanje propisane terapije i izbjegavanje izlaganja faktorima rizika za osnovno oboljenje.

 

Nezavisne/Informer.ba