Izdvojeno Politika Vijesti

Lipovača: Alagić i Prošić izveli su politički puč

Smjena Kantonalnog odbora SDP-a Unsko-sanskog kantona (USK), sa predsjednikom Hamdijom Lipovačom na čelu, iznenađenje je i za ljude iz vrha ove stranke, a neki od njih smatraju da je na ovaj način prekršen i Statut pa će se o svemu uskoro izjasniti i Predsjedništvo ove partije.

Lipovači, koji je i premijer USK, te cijelom Kantonalnom odboru SDP-a izglasano je nepovjerenje na konferenciji održanoj u utorak naveče u Cazinu. Iako je ovaj politički skup trebalo da bude izvještajnog karaktera, gdje je Lipovača trebalo da podnese izvještaj o dvogodišnjem radu Kantonalnog odbora, na insistiranje većine delegata u dnevni red je uvrštena i odluka o glasanju o povjerenju ovome tijelu.

Nezadovoljan ovakvim razvojem događaja, Lipovača je žustro reagovao i napustio skup u pratnji nekolicine kantonalnih ministara. U diskusijama velikog broja delegata, njemu je zamjereno da je partnerska SDA, kao dio platformske koalicije, dobila najatraktivnija ministarstva, kao i mjesta u javnim ustanovama i institucijama, što im je, kako je istaknuto, obezbijedilo veliku političku moć. Također, Lipovači je zamjerena i samovolja u rukovođenju kantonalnom organizacijom SDP-a.

Tokom glasanja, za nepovjerenje Kantonalnom odboru izjasnila su se 63 delegata, dok je njih 34 imalo drugačije mišljenje.

U izjavi za “Nezavisne”, Lipovača je juče rekao da se radi o izvedenom političkom puču, za koji je okrivio Mahmuta Alagića i Ekrema Prošića, predsjednike općinskih odbora SDP-a Bihać i Cazin.

“Radi se o tome da su pomenuta dvojica i njihovi istomišljenici smatrali da izvještaje o svom radu treba da podnosim direktno njima, a ne legalnim političkim organima”, istakao je Lipovača.

On je dodao da će se na odluku o nepovjerenju žaliti redovnom procedurom unutar viših političkih organa stranke, te da neće podnijeti ostavku na mjesto kantonalnog premijera.

U saopštenju za javnost Lipovača je naveo da poštuje i provodi svaku odluku legitimnih organa stranke donesenu u skladu sa Statutom, te je do očitovanja Predsjedništva SDP BiH o radu izvještajne konferencije pozvao članove SDP USK na jedinstvo i dalji rad u cilju što kvalitetnije pripreme za predstojeće izbore u BiH.

Mira Ljubijankić, potpredsjednica SDP-a, kazala je da je na izvještajnoj konferenciji prekršen Statut smjenjivanjem Kantonalnog odbora stranke, te da ova smjena neće moći biti uvažena.

“Kongres je dao mandat Kantonalnom odboru do 2015. godine. On ne može biti smijenjen i na izvještajnoj konferenciji. Ovih dana biće sjednica Predsjedništva SDP BiH, koje će se o svemu izjasniti”, dodala je Ljubijankićeva, koja je prisustvovala izvještajnoj konferenciji.

Ona je istakla da su mnogi bili iznenađeni ovakvim razvojem događaja, te da je bilo toliko haotično da nije mogla vidjeti ko je inicirao smjenu, ali nije bilo nikakvih ružnih riječi zbog čega joj je sve još čudnije. Napomenula je da su radom Kantonalnog odbora SDP-a bili nezadovoljni članovi općinskih odbora.

Svetozar Pudarić, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH, juče je bio iznenađen ovom informacijom koju nije mogao komentarisati.

Politička nemilost

Poznavaoci političkih prilika u USK tvrde da je Hamdija Lipovača proteklih mjeseci, zbog svojih političkih poteza, izgubio povjerenje svoje matične političke organizacije u Bihaću. U međuvremenu, nezadovoljstvo njegovim radom proširilo se i na ostale općinske organizacije SDP USK, prije svega u Cazinu i Sanskom Mostu. Nezvanično, on je već duže vrijeme i u političkoj nemilosti najviših krugova SDP BiH, a uskoro će uslijediti organizacija izbora novog rukovodstva ove političke partije u USK.

 

Nezavisne/Informer.ba