Ishrana Udarno Vijesti Zdravlje

Lista namirnica čije konzumiranje normalizira razinu šećera u krvi

Zbog oscilacija šećera u krvi i viška ugljikohidrata te bijelog hljeba dolazi do tzv. efekta vještačke gladi i prejedanja. Novinska agencija Atrakcija u saradnji sa nutriocistima izradila je listu namirnica čije konzumiranje normalizira razinu šećera u krvi i spriječava pojavu vještačke gladi.

1 Kikiriki
2 Sirutka
3 Svježi kravlji mladi sir
4 Kivi
5 Kikiriki maslac
6 Pire namaz koji možete sami napraviti od graha i ječma

Kombinacije

Namaz od svježeg mladog sira sa kivijem

Narežite što sitnije na kockice 2 kivija i umiješajte sa tri velike kašike mladog kravljeg sira te ugnječite viljuškom i dobro umiješajte. Dobićete vrlo ukusan i osvežavajući namaz koji će vas dugo držati sitim ako ga koristite sa raževim hljebom.

Namaz od kikiriki maslaca i svježeg kravljeg sira

Dvije velike kašike kikiriki maslaca rastopite za kratko na malo ulja u tavi. 250 grama mladog kravljeg sira dobro umiješajte sa rastopljenim kikiriki maslacem. Namaz može stajati u frižideru i do pet dana.

Sok od kivija i sirutke

Tri do četiri veća kivija izblendajte što sitnije. Dodajte 1 litar sirutke i opet za kratko izblendajte da se masa izjednači. Dobićete zaistni sok koji možete piti između obroka.

Namaz od graha i ječma

½ kg bijelog graha iz konzerve obarite u vodi na 10 minuta. Ohladite. 250 grama ječma kuhajte 20 minuta. Ohladite. Izblendajte na što sitnije. Dodajte ohlađeni grah, te nastavite blemndati dok ne dobijete pire smjesu.
Napravite umak od:
– dvije velike kašike pire paradajza,
– četiri velike kašike maslinovog ulja,
– jednu kafenu kašiku kopra,
– 4 česni sitno sjeckanog bijelog luka,
– jednu mali kašičicu origana,
– sve sastojke kratko propržite i dodajte u smjesu u blenderu,
Na kraju dodajte: Jednu veliku kašiku senfa, dvije velike kašike jabukovog sirćeta, jednu veliku kašiku hrena, tri velike kašike majoneze i sve dobro izblendajte da se sjedini.
Sve izblendajte da se dobro sjedini.
Namaz može stajati u frižideru do 7 dana.

Novinska agencija Atrakcija/Informer.ba