BiH Izdvojeno Vijesti

Liste nezaposlenih sve duže: Bez radne knjižice i šest doktora nauka

Prema posljednjim podacima Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, na listi nezaposlenih nalazi se 68.705 građana. Prema riječima šefa Odjeljenja za podsticaje u zaposlenju Mahira Lokvančića, taj broj je za 559 manji u odnosu na maj, kada je spisak posljednji put pravljen.

Podaci inspekcije

” Najviše je i dalje NKV radnika, 22.032, KV radnika je 19.044, SSS 19.489, VŠS 910 i VSS 5.877. Na birou je 311 magistara i mastera i čak šest doktora nauka. Ovaj broj ne oslikava stvarnu sliku stanja na tržištu rada budući da veliki broj građana radi nacrno, a na biro su prijavljeni samo zbog zdravstvenog osiguranja. Ukoliko nam Inspekcija rada dostavi podatke o takvim slučajevima, mi ih brišemo iz evidencije, a ponovo mogu aplicirati za pola godine “- kaže Lokvančić.

Kako navodi, u Službu za zapošljavanje svakodnevno stižu zahtjevi za zapošljavanje iako za poslodavce ne postoji zakonska obaveza da radnu snagu traže preko biroa.

Uvjeti poslodavca

” U junu smo primili 94 zahtjeva, a posao je dobilo 148 osoba. Problem je u tome što se pretežno traže ista zanimanja, a to su prodavači, majstori, tesari i slično. Bilo je slučajeva da neko odbije posao, ali to je rijetko i mi ih u tom slučaju ne brišemo s evidencije. Uvjete za posao daje poslodavac, a mi prema tim kriterijima biramo kandidate iz naše baze podataka. Prednost imaju oni s dodatnim obukama i radnim iskustvom”  napominje Lokvančić.

Prema njegovim riječima, osobe koje dobiju otkaz i prijave se na biro u roku od mjesec, imaju pravo na primanje novčane pomoći u iznosu od 40 posto posljednje plaće.

Obuka o aktivnom traženju posla  

– Imamo poticaje u vidu obuka, od kojih su najtraženiji škola informatike i stranih jezika. Uz to ih obučavamo kako da aktivno traže posao, napišu CV, te kako da se ponašaju na razgovoru s poslodavcom. U posjednje vrijeme razgovaramo s maturantima kako bismo im objasnili koja su zanimanja tražena i tako utjecali na njihov izbor fakulteta – ističe Lokvančić.

Nezaposleni po općinama

– Stari Grad: 6.517
– Centar: 7.452
– Novo Sarajevo: 8.419
– Novi Grad: 19.054
– Ilidža: 10.898
– Hadžići: 5.540
– Ilijaš: 5.217
– Vogošća: 5.135
– Trnovo: 473

 

Avaz.ba/Informer.ba