BiH Vijesti

Livanjski Kanton: Generalni štrajk zaposlenih u osnovnom obrazovanju

Zaposleni u osnovnom obrazovanju Livanjskog kantona danas su stupili u najavljeni generalni štrajk, iako je odlukom kantonalnog Ministarstva obrazovanja do 13. februara prekinuta nastava u svim školama zbog snježnog nevremena, potvrđeno je u sindikatu.

Potpredsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja ovog kantona Filip Čelar rekao je da Sindikat traži formiranje nove kantonalne Vlade, usvajanje kantonalnog budžeta za 2012. godinu i pisanu garancija Vlade da će sa Sindikatom odmah dogovoriti uslove rada prosvjetara za ovu godinu.

On je rekao da je odluka o stupanju u generalni štrajk donesena 21. januara, te da će štrajk više od 600 prosvjetnih radnika na području šest općina Livanjskog kantona trajati sve do ispunjenja zahtjeva Sindikata.

“Za vrijeme štrajka prosvjetni radnici koji mogu doći do svojih radnih mjesta svakog radnog dana biće u školama, ali bez učenika”, rekao je Čelar i podsjetio da je ovo peti štrajk prosvjetnih radnika u Livanjskom kantonu u posljednjih deset godina.

Stupanje u generalni štrajk 8. februara ranije je najavio i Sindikat srednjeg obrazovanja Livanjskog kantona, koji je odustao od štrajka ne navodeći razloge.

Od štrajka koji je trebalo da počne danas odustao je i Sindikat MUP-a ovog kantona, uz obrazloženje da je stupanje u generalni štrajk odgođen zbog stanja elementarne nepogode, jer kantonalni Zakon o unutrašnjim poslovima ne dozvoljava štrajk policijskih službenika dok je na području kantona na snazi odluka o proglašenju elementarne nepogode.

 

Srna/Informer.ba