BiH Vijesti

Livanjski kanton: Policajci stupili u generalni štrajk

Policijski službenici MUP-a Livanjskog kantona stupili su danas u generalni štrajk, jer su ostali bez plata zbog neusvajanja budžeta za 2012. godinu, potvrđeno je iz Štrajkačkog odbora Sindikata radnika MUP-a.

Predsjednik Sindikata i predsjednik Štrajkaškog odbora Tino Krivić rekao je novinarima da će policajci u 11.00 časova u organizovanoj koloni doći pred zgradu kantonalne Vlade u Livnu, gdje će na protestnom skupu ponoviti svoje zahtjeve zbog kojih su stupili u štrajk, koji će trajati do njihovog ispunjenja.

Krivić je podsjetio da su policajci stupili u štrajk zbog neusvajanja budžeta za 2012. godinu, nepoštivanja kolektivnog ugovora u dijelu koji se odnosi na plaćanje noćnog rada i prevoza na posao i nepostojanja kantonalnog zakona o platama policijskih službenika i zakona o platama državnih službenika i namještenika.

Predsjedništvo sindikata radnika MUP-a Livanjskog kantona odluku o stupanju u generalni štrajk donijelo je 25. januara, a policajci su u štrajk stupili danas jer je u ovom kantonu bila na snazi odluka o proglašenju stanja elementarne nepogode zbog snježnog nevremena.

Na području Livanjskog kantona od 8. februara u generalnom štrajku su i prosvjetni radnici zaposleni u osnovnom obrazovanju, koji su zbog neformiranja nove kantonalne Vlade i neusvajanja budžeta za tekuću godinu takođe ostali bez plata.

foto: Ilustracija

Srna/Informer.ba