BiH Udarno Vijesti

Livanjski kanton: Policija tokom štrajka neće kažnjavati građane

Policijski službenici MUP-a Livanjskog kantona, koji su jučer stupili u generalni štrajk jer su zbog neusvajanja budžeta ostali bez plata, neće dok traje štrajk kažnjavati građane i pisati prekršajne naloge, potvrdio je predsjednik Sindikata radnika MUP-a Tino Krivić.

Krivić je najavio novo protestno okupljanje policajaca ispred zgrade Kantonalne skupštine u Tomislavgradu, u srijedu, 29. februara, kada bi trebalo da bude održana sjednica kolegijuma Skupštine kako bi se izvršio pritisak na parlamentarne stranke da nakon 17 mjeseci od opštih izbora formiraju novu vladu i usvoje budžet za ovu godinu.

On je rekao novinarima da se nakon jučerašnjeg protesta više od 300 policajaca i prosvjetnih radnika ispred zgrade Kantonalne vlade u Livnu, niko od odgovornih nije htio obratiti štrajkačima, a kad su članovi Štrajkačkog odbora ušli u zgradu nisu zatekli predsjednika Vlade u tehničkom mandatu Nediljka Rimca, niti bilo koga ko bi odgovorio na njihove zahtjeve.

Pisma podrške štrajku policijskih službenika Livanjskog kantona uputili su sindikati MUP-a Posavskog, Srednjobosanskog, Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, Unija samostalnog sindikata policije Federacije BiH i Sindikat policije Hrvatske.

 

Srna/Informer.ba