BiH Udarno Vijesti

Livno: Anđelko Barun poziva da se uđe u “sukob sa Sarajevom”

Predsjednik livanjske podružnice HVIDRA-e Anđelko Barun pozvao je  opštinske vlasti Livna da zaustave  izgradnju džamije Ćurčinica, kao novog sakralno-poslovnog objekta za koji lokalna zajednica nije dala suglasnost, “jer niče mimo svih propisa”.     

Barun je poručio načelniku opštine Livno Luki Čelanu i Opštinskom vijeću “da uđu u sukob sa Sarajevom” i da ne smiju dozvoliti da  protestuje  hiljadu  bivših pripadnika HVO-a,  koje niko ne bi mogao kontrolisati.

“Ne dozvolite ulicu, uđite u sukob sa federalnim institucijama i zaštitite hrvatski narod, jer se ovdje provodi moć jačeg. Sarajevo je udarilo na nas, a mi smo slijepi”, upozorio je Barun, koji je u prethodna dva mandata bio predsjednik HVIDRA-e “Herceg-Bosne”.

Čelni čovjek livanjske HVIDRA-e rekao je da je !zadovoljan što je peticiju protiv izgradnje džamije Ćurčinica kao sakralno-poslovnog objekta potpisalo  2 200 Hrvata, jer da je to učinilo njih 15 000, vjerovatno džamije više ne bi bilo!.

Općinsko vijeće Livna na jučerašnjoj vanrednoj sjednici usvojilo je odluku da se džamija Ćurčinica može graditi samo u svom izvornom obliku, a svi vijećnici iz reda hrvatskog naroda (23) jednoglasno su usvojili zahtjev Koordinacije udruženja proisteklih iz rata HVO-a da opštinska inspekcija zabrani dalje izvođenje radova do okončanja upravnog spora, ukoliko to do 17. oktobra ne urade nadležne federalne institucije.

Radi smirivanja tenzija, Općinsko vijeće Livna pozvalo je specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena i OHR da svojim autoritetom zatraže od Uprave za inspekcijske poslove FBiH obustavu gradnje sakralno-poslovnog objekta džamije u Livnu do okončanja postupka preispitivanja dozvole Ministarstva prostornog uređenja FBiH i odluke Komisije za zaštitu i očuvanje nacionalnih spomenika.

Tom odlukom Ministarstva i dozvolom Komisije dozvoljena je gradnja Ćurčinice prema sasvim novom projektu u odnosu na njen izgled prije rušenja 1994. godine.

 

Srna/Informer.ba