BiH Udarno Vijesti

Livno: Jedan slučaj HIV-a

” Na području šest opština Livanjskog kantona, prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, registrovan je slučaj HIV-a, glavnog uzročnikaAIDS-a, a riječ je o muškarcu iz Livna koji provodi terapiju liječenja van ove opštine, potvrdila je direktor ove ustanove Dijana Mamić.

Mamićeva je potvrdila Srni da na području Livanjskog kantona u posljednje četiri godine Zavod za javno zdravstvo i Služba za transfuziju Kantonalne bolnice “Fra Mihovil Sučić” u Livnu nisu registrovali nijedan slučaj HIV-a iliAIDS-a.

Prema njenim riječima, posljednji slučaj oboljenja od AIDS-a na području Livanjskog kantona registrovan je prije nekoliko godina, a oboljeli muškarac koji je radio u inostranstvu preminuo je prije četiri godine.

Zavod za javno zdravstvo čije je sjedište u Livnu, već nekoliko godina ima Centar za savjetovanje i besplatno i anonimno testiranje na virus HIV-a, koji radi uz podršku Ministarstva zdravstva FBiH, ali je odziv građana veoma slab.

Vjerovatno je to zbog konzervativnih shvatanja, predrasuda i straha od stigmatizacije male sredine, a kod građana vjerovatno postoji i određena doza stida i nepovjerenja u anonimnost i diskreciju kad je u pitanju testiranje na virus HIV-a“, upozorila je Mamićeva