BiH Vijesti

Livno: Pekari neće smanjiti cijene hljeba

Pekari u Livnu neće smanjiti cijene hljeba kao što su to učinili ili najavili proizvođači hljeba u nekim drugim kantonima u Federaciji BiH, zbog pada cijene pšenice iz ovogodišnjeg roda, što bi trebalo dovesti i do smanjenja cijena brašna.

Pekari u Livnu tvrde da cijene hljeba ne mogu sniziti, jer nisu snižene ni cijene brašna kod proizvođača i dobavljača, a od početka ove godine povećani su i troškovi proizvodnje hljeba zbog povećanja cijena energenata i drugih proizvoda i usluga, pa sniženje cijena hljeba, kako kažu, za njih ne bi bilo ekonomski opravdano.

Zbog povećanja cijena pšenice na svjetskom tržištu krajem prošle godine, koje je posljedica smanjenih prinosa zbog suše, u februaru su povećane cijene brašna u FBiH od 50 do 100 odsto, što je dovelo do povećanja cijena hljeba, peciva i ostalih proizvoda od brašna kod svih proizvođača.

Livanjski pekari povećali su cijene hljeba u prosjeku za 15 odsto, pa tako polubijeli hljeb težine 700 grama od februara građani Livna plaćaju 1,50 maraka umjesto dotadašnjih 1,30 KM, što je, najviša cijena hljeba u BiH.

 

Srna/Informer.ba