BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Livno: Penzioneri traže otvaranje prodavnica za siromašne

Udruženje penzionera opštine Livno smatra da je, zbog izuzetno teške ekonomske i socijalne situacije u kojoj se nalazi ova populacija, neophodno otvaranje potrošačke zadruge, odnosno prodavnice za siromašne u kojoj bi cijene hljeba, mlijeka, brašna, ulja, šećera i ostalih prehrambenih artikala bile i do 40 odsto niže nego u ostalim prodavnicama.

Predsjednik Udruženja Slavko Konta rekao je SRNI da bi uključivanje u projekat otvaranja tzv. zadružnih prodavnica za olakšavanje života socijalno ugroženih kategorija stanovništva u FBiH, među koje spada i 71 odsto od 3 350 livanjskih penzionera, bilo potrebno radi ublažavanja udara na životni standard populacije koja u većini spada u kategoriju socijalnih slučajeva.

Konta je rekao da će stupiti u kontakt sa Udruženjem potrošača BiH u Sarajevu, čiji je predsjednik Mensud Lakota inicijator otvaranja “socijalnih prodavnica” u gotovo svakoj opštini na području FBiH, i ponuditi da takva prodavnica bude otvorena i za penzionere u Livnu.

Mnogi su prepoznali ovaj projekat kao poželjno rješenje za ublažavanje katastrofalne socijalne slike i podržavanje domaće proizvodnje, jer bi u zadružnim prodavnicama socijalno ugrožene kategorije stanovništva mogle kupiti oko 300 artikala po cijenama koje su znatno niže od cijena istih artikala u ostalim prodavnicama i trgovačkim centrima“, rekao je Konta.

 

Srna/Informer.ba