BiH Vijesti

Livno: Sve više siromašnih građana

Stalnu socijalnu pomoć od 100 KM mjesečno na području šest opština Livanjskog kantona prima 880 korisnika iz kategorije najsiromašnijih stanovnika, ali je stvarni broj onih koji se nalaze u stanju socijalne potrebe i kojima je ova pomoć potrebna daleko veći.

Pomoćnik resornog kantonalnog ministra Milan Mihaljević rekao je novinarima da je u posljednje dvije godine za 20 odsto povećan broj socijalno ugroženih lica – korisnika stalne socijalne pomoći, zbog pogoršane ekonomske situacije, koja je posljedica recesije i nemogućnosti zapošljavanja.

Mihaljević je naveo da najviše korisnika stalne socijalne pomoći imaju opštine Livno, Tomislavgrad i Drvar, koje imaju i najveći broj stanovnika – ukupno 550, a znatno manje opštine Bosansko Grahovo, Glamoč i Kupres u kojima je socijalna situacija, posebno povratničke populacije, mnogo teža nego u ostalim opštinama u Livanjskom kantonu.

On je dodao da se pomoć korisnicima isplaćuje redovno.

Korisnici pomoć primaju posredstvom opštinskih centara za socijalni rad, a na teret kantonalnog budžeta, potvrđeno je iz kantonalnog Ministarstva rada, zdravstva i socijalne politike.

 

Srna/Informer.ba