Region Udarno Vijesti

Ljaljić: Goran Hadžić će biti brzo uhapšen

Predsjednik Savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izrazio je uverenje da će jedini preostali haški begunac Goran Hadžić biti brzo uhapšen.
Ljajić je za Novi magazine rekao da ne zna gde se Hadžić nalazi ali da misli da će brzo biti uhapšen.

Ranije su svi kapaciteti bili usmereni na Karadžića i Mladića. Siguran sam da je ovo daleko lakši slučaj nego oni i da će brzo biti u Hagu. Hadžiću bi najbolje bilo da se preda i koristi pomoć koju naš zakon predviđa, a koju neće imati ako bude uhapšen. Predaja je najbolja opcija i za njega i za njegovu porodicu“, izjavio je Ljajić.

Komentarišući izjave glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da će “daviti” Srbiju dok ne izruči Hadžića, Ljajić je rekao da je Hag “davio” Srbiju svih ovih godina, iako nije bilo potrebe.
S davljenjem i bez njega, Srbija je izručila najveći broj optuženika – 45, a ubrzo će i Hadžića. Prema tome, Srbija će svoju obavezu ispuniti i okončati saradnju s Tribunalom na najbolji način“, rekao je on.

Govoreći o parlamentarnim izborima i najavi da bi njegova Socijaldemokratska partija Srbije mogla da nastupi sa Ujedinjenim regionima Srbije (URS) Mlađana Dinkića, Ljajić je rekao da će na jesen razgovarati sa svim članicama vladajuće koalicije i dogovoriti se.

Mislim da je najbolje da idemo u tri kolone, bar ću se ja zalagati za to pošto mislim da tako možemo ostaviti maksimalan učinak i osvojiti više mandata nego kao široka koalicija kakva je bila sada”, rekao je on.

Prema njegovim rječima, u jednoj koloni bi bila Demokratska stranka, druga bi bila okupljena oko Socijalističke partije Srbije a treća oko URS. On je, takođe, izrazio uverenje da će i u Sandžaku njegova partija ponoviti rezultat s prethodnih lokalnih izbora, odnosno osvojiti vlast. “Računam na istu koaliciju kao na republičkim izborima. Zajedno G17 plus i SDP načinili su dobre rezultate na lokalnim izborima u Aranđelovcu i Boru i ne vidim zašto to ne bi ponovili i na drugim mjestima i u sandžačkim opštinama”, rekao je Ljajić za Novi magazin.

 

Informer.ba