Politika Udarno Vijesti

Ljubić pitao Ministarstvo: Dokle se došlo sa hrvatskim kanalom u BiH?

U kojoj je trenutno fazi, odnosno koji su sljedeći koraci u postupku osnivanja kanala na hrvatskom jeziku unutar Javnog RTV sistema  BiH, te jesu li predstojećom digitalizacijom Javnih RTV servisa u BiH planirani tehnički kapaciteti koji bi mogli zadovoljiti potrebe prilikom uvođenja kanala na hrvatskom jeziku?

Ovo je pitanje koje je poslanik HDZ-a 1990 u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić postavio Ministarstvu komunikacija i prometa i Vijeću ministara BiH na posljednjoj sjednici tog doma.

Ljubić je, obrazlažući svoje pitanje, podsjetio da je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH 17. rujna 2008.  donio zaključak kojim se „obavezuje Vijeće ministara da odmah pokrene postupak osnivanja novog RTV kanala na hrvatskom jeziku, unutar Javnog RTV sistema BiH, na osnovu odredbi članka 9. stavak 2. Zakona o Javnom RTV sistemu BiH“.

Po njegovim riječima, sukladno tome, Vijeće ministara se na sjednici 7. oktobra 2008. upoznalo o zaključku Doma naroda PSBiH od 17. septembra 2008. i zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH za realizaciju spomenutog zaključka.

„Ne treba dokazivati da je položaj hrvatskog naroda u postojećem sistemu javnih servisa neravnopravan uzimajući u obzir da su postojeća dva entitetska servisa pod dominantnim utjecajem političkih elita većinskih naroda u ovim entitetima, a da je upravljačka i uređivačka struktura BHRT-a skoro jednonacionalna.

Smatram postojeće stanje neodrživim i kao politički predstavnik Hrvata, Srba, Bošnjaka i ostalih građana BiH tražim da Vijeće ministara i Parlamentarna skupština realiziraju svoje zaključke“, kazao je Ljubić.

 

Fena/Informer.ba