Politika Udarno Vijesti

Ljubić upozorio na političku krizu u zemlji i na neravnopravnost građana

Predsjednik HDZ 1990 i zamjenik predsjedavajućega Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić na jučerašnjoj sjednici Vijeća za provedbu mira upozorio je, uz ostalo, na tešku političku krizu u zemlji te na neravnopravnost i kršenja prava građana.

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina se suočava s najtežom političkom krizom od Daytona, a na europskom putu sve više zaostaje za susjedima.

U nekim oblastima, kao što je stupanj korupcije i nezaposlenost, naši susjedi na rang ljestvicama su siromašne afričke i azijske zemlje. Tko je odgovoran? Što je razlog?

”Odgovorni smo mi koji danas ovdje raspravljamo kao i oni koje smo naslijedili na ovim pozicijama”, smatra Ljubić.

On je govorio i o kršenju prava manjina u BiH te kršenja prava ustavnih naroda, zavisno od entiteta u kojem žive, a ustavnih prava Hrvata u čitavoj državi.

”Razlika između nacionalnih manjina i Hrvata, kad je u pitanju Predsjedništvo BiH,  jedino je u tome što se pripadnici nacionalnih manjina ne mogu kandidirati, dok se Hrvati mogu kandidirati, ali ne mogu izabrati legitimnoga svog predstavnika”, istaknuo je Ljubić.

Upozorio je na, po njegovom mišljenju, paradoksalan izbor Hrvata u Dom naroda FBiH. Više Hrvata u Dom naroda FBiH biraju županije s bošnjačkom nego županije s hrvatskom većinom, istaknuo je Ljubić.

Što se tiče Izbornog zakona BiH, Ljubić je kazao kako njegovo kršenje, kao i ignoriranje volje većine Hrvata dodatno komplicira političke i međuetničke odnose, ne samo u Federaciji već i čitavoj BiH te da će ih, ako se ovakvo stanje nastavi, trajnijo narušiti.

“Bosna i Hercegovina je punih 9 mjeseci bez Vijeća ministara. Da bismo krenuli iz ovog ‘začaranog kruga’ trebamo žurno funkcionalno Vijeće ministara iza kojeg će stajati široka parlamentarna većina. Parlamentarna većina koja će uključivati većinski izborni legitimitet tri ustavna naroda. Načelo rotacije na čelnim pozicijama podrazumijeva da predsjedavajući Vijeća ministara treba biti osoba koju će predložiti blok stranaka koje nose većinski izborni legitimitet hrvatskog naroda. Samo takvo Vijeće i samo takva parlamentarna većina imaju kapacitet usvojiti ustavnu reformu i povesti Bosnu i Hercegovinu na put samoodrživosti i na put euroatlantskih integracija”, poručio je na kraju Ljubić, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a 1990.

 

Fena/Informer.ba