BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Ljubica Livaja-Mitrović: Pse lutalice ćemo kastrirati

Ako ne uspije projekt izgradnje azila za napuštene životinje u Rakovici, mi smo raspoloženi da s općinama problem pasa lutalica riješimo i na drugi način. Osim toga, ako za mjesec ne bude konkretnih prijedloga Terapijske zajednice “Kampus” i Općine Ilidža, oko 200.000 KM koje je Ministarstvo privrede KS izdvojilo za azil utrošit ćemo u pojačanu sterilizaciju i kastraciju pasa lutalica, kazala je jučer za “Avaz” pomoćnica ministra privrede KS Ljubica Livaja-Mitrović.

Nosioci projekta

” Iako je azil najbolje rješenje, trenutno je sve stalo zbog lokacije i problema sa zemljištem. Postoji prijedlog da nađemo drugu lokaciju za izgradnju. Sporazum Kantona, općina, Grada… jasno je definisao ko i šta treba raditi. Mislim da bismo ga trebali poštivati, a u njemu piše da su “Kampus” i Općina Ilidiža nosioci projekta” – istakla je Livaja-Mitrović.

Prema njenim riječima, “Kampus” je glavni nosilac aktivnosti, pa bi oni trebali sazvati sastanak da se, konačno, nešto počne raditi.

Nije određeno

Najbolje i najbrže rješenje je to da nastavimo s izgradnjom azila tamo gdje smo stali ili da prekinemo sporazum pa da tražimo novo rješenje. Ponovo bi trebalo organizovati sastanak svih nadležnih i razgovarati o svemu što se tiče azila” – istakla je Livaja-Mitrović.

Ona je dodala da je Zakonom o zaštiti životinja omogućeno da “azil mogu napraviti svi zainteresovani” pa je zbog toga i nastala ovakva situacija da nije jasno određeno ko mora rješavati problem pasa lutalica u KS.

 

Avaz/Informer.ba