Svijet Udarno Vijesti

Ljubiteljima marihuane prijeti novi uređaj

Engleska firma Intelligent Fingerprinting razvila je novu tehnologiju koja analizira znoj s vrhova prstiju, a ista bi mogla značiti revoluciju na tržištu testova za drogu jer omogućava dobivanje rezultata u roku od samo nekoliko minuta.

Tester se zasniva na upotrebi zlatnih nanočestica i “specijalnih antitijela” koje se spajaju na metabolite u otisku prsta“, objašnjava Stephen Webster. Zatim mijenja boju ovisno o tome koju drogu detektiraju. Tester može biti konfiguriran da traga za raznim opijatima poput nikotina, metadona i kokaina, ali najveća novina koju donosi je njegova sposobnost da na licu mjesta determinira da li je osoba intoksicirana kanabisom.

Dosadašnji testovi nisu pokazivali je li osoba trenutno napušena

To je bitno iz razloga što mnoge zemlje ili razmišljaju ili već jesu donijele zakone koji zabranjuju vožnju automobila pod utjecajem kanabisa. Za policiju je dosad problem predstavljala činjenica da su uobičajeni testeri mogli pokazati da li je ispitanik konzumirao marihuanu u proteklih nekoliko sedmica, jer se THC veže za masne stanice i dugo ostaje u tijelu, ali nisu mogli na licu mjesta odrediti je li osoba trenutno napušena. Nova tehnologija će i to omogućiti. Nasreću ili nažalost, na vama je da odlučite.

 

Index.hr/Informer.ba