BiH Udarno Vijesti

Lokalni izbori u BiH će koštati blizu 9 miliona KM

Centralna izborna komisija (CIK) BiH uveliko radi na pripremi ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH, koji bi trebalo da budu održani prve nedjelje u oktobru, izjavila je danas portparol Komisije Maksida Pirić.

Prema njenim riječima, CIK BiH lokalne izbore planira da raspiše počekom maja.

“Biće birano 139 načelnika općina, gradonačelnik Banja Luke, odbornici u 140 skupština općina i Gradsko vijeće grada Mostara, ako do tada to pitanje bude riješno, te Skupština Brčko distrikta”, precizirala je Pirićeva.

Ona je dodala da, uporedo sa odlukom o raspisivanju izbora, CIK BiH donosi uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih radnji, u kojem će biti tačno precizirani rokovi za prijavu i ovjeru političkih subjekata i kandidata.

“Biće propisani i rokovi za registraciju birača, predizborna kampanja i sve ostalo što ulazi u izborni ciklus do potvrđivanja izbornih rezultata”, navela je Pirić.

Prema procjeni CIK-a, lokalni izbori koštaće blizu devet miliona KM.

“Procjena je da će za aktivnosti koje provodi CIK iz budžeta BiH trebati izdvojiti oko 4,3 miliona KM. To su planirani troškovi za štampanje i pakovanje glasačkih listića, štampanje drugih obrazaca, distribucija izbornog materijala u BiH i glasačima izvan zemlje, te informativna kampanja koju provodi CIK”, istakla je Pirić.

Ostali troškovi u vezi sa izborima finansiraju se iz općinskih budžeta i oni će, procijenjeno je, iznositi oko 4,5 miliona KM.

“Svi nivoi vlasti imaju zakonsku obavezu da obezbijede finansijska sredstva za provođenje izbora”, istakla je Pirićeva.

Ona je navela da je CIK BiH, u okviru priprema za lokalne izbore, već raspisao međunarodni tender za štampanje glasačkih listića.

 

Fena/Informer.ba