Izdvojeno Svijet Video Vijesti

VIDEO/ London gorio i sinoć, nasilje i pljačke se šire i na druge gradove

Poslije Londona, nasilje i pljačke proširili su se u noći s ponedjeljka na utorak u engleskim gradovima Birmingham i Liverpool.

Policija West Midlandsa je potvrdila da je uhapšeno 87 mladih koji su u centru Birminghama razbijali izloge prodavnica i pljačkali. Policija je saopćila da je zapaljen jedan komesarijat u Birminghamu.

U Liverpoolu je lokalna policija saopćila da je u gradu bilo nasilja i da je zapaljeno više automobila. “Nikakvo nasilje se neće tolerirati na ulicama Liverpoola, pa smo poduzeli hitne i oštre mjere”, izjavio je policijski glasnogovornik Andy Ward, javio je AFP.

Nasilje koje je izbilo ovog vikenda u više multietničkih četvrti  Londona nastavilo se u noći s ponedjeljak na utorak prisilivši britanskog premijera Davida Camerona da skrati odmor u Toscani i hitno se vrati u prijestolnicu.

Premijer će održati u utorak vanrednu sjednicu sa spasilačkim službama i razgovarati s ministrom unutarnjih poslova i šefom policije, navodi se u kratkom saopćenju iz njegovog kabineta.

Scotland Yard je saopćio da je raspoređeno još 1.700 policajaca kako bi se moglo odgovoriti na nasilje.

Prvi neredi su izbili na demonstracijama u subotu navečer, na kojim se tražila pravda zbog smrti 29-godišnjeg Marka Duggana, koji je ubijen u razmjeni vatre s policijom u Tottenhamu, na sjeveru Londona.

 

Fena/Informer.ba